Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Fuarda park, parkta fuar hissi

Fuarda park, parkta fuar hissi

Fuarda park, parkta fuar hissi11 Eylül 2017 - 06:09 | Güney Afrikalı sanatçı Esther Mahlangu'nun 1991'de BMW ile ortak çalışması 'Art Car', fuardaki eserlerden biri.
Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen galerilerinin, sanatçılarının, kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, koleksiyoncuları ve sanatseverleri İstanbul’da bir araya getiren 12. Contemporary Istanbul (CI) gelecek hafta perşembe günü başlıyor
ASLI İZMİRLİ
 
Türkiyeden ve dünyadan galerileri, sanatçıları, sanatseverleri ve koleksiyoncuları İstanbul’da bir araya getiren Contemporary İstanbul’un (CI) 12.'si 14 - 17 Eylül tarihleri arasında, İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Rumeli Salonu’nda gerçekleşecek. Bu yıl 42'si yabancı, toplam 73 galeri ile yaklaşık 1500 sanat eserini sanatseverlerle buluşturacak olan CI, geçtiğimiz yıllara göre farklılıklar gösteriyor. Bu yılki CI'ın ana hatları, önceki gün Nişantaşı The Sofa Hotel’de gerçekleşen basın toplantısında tanıtıldı.
 
Ana sponsorluğunu 2007’den beri Akbank’ın üstlendiği fuar, bu yıl Tabanlıoğlu Mimarlık’ı da işbirliğine katarak farklı bir konseptte sanatseverlerle buluşacak. “Fuarı parka, parkı fuara taşıma” temasıyla tüm fuar alanı suni çimenlerle kaplanırken, Şişli Belediyesi’nin desteğiyle İstanbul’da bir park alanında ilk defa bir çağdaş heykel sergisi yer alacak. Bir fuar alanının çimenlerle kaplanması katılımcılara 'fuarın içinde parktaymış hissini yaşatma'nın yanı sıra, dünyada bir ilk olmasıyla Contemporary Istanbul’u dünya çapında farklı kılma amacını da taşıyor.
 
Kaliteyi arttırmak
 
Contemporary Istanbul’un bu yılki özelliklerinden bir diğeri ise 15. İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak gerçekleşiyor olması. Geçtiğimiz yıllarda Tasarım Bienali ve İstanbul Bienali ile farklı zamanlarda gerçekleşen fuar, bu yıl İstanbul’u bir sanat şölenine çevirecek şekilde, aynı anda gerçekleşiyor. CI Kurul Başkanı Ali Güreli, önceki gün gerçekleşen basın toplantısında “Bu hafta, Avrupa’da Türkiye Cumhuriyeti’nin algısını değiştirecek bir hafta, büyük bir şans” şeklinde konuştu. Ayrıca İstanbul Kongre Merkezi ile İstanbul Bienali sergi mekânları arasında mekik servisi olacağını da belirtti. Her sene ziyaretçi sayısını arttıran fuar hakkında Güreli, “Bizim hedefimiz büyümek değil, kaliteyi arttırmak” diye ekledi.
 
Contemporary Istanbul’a giriş bu sene Perşembe ve Cuma günleri 50 TL, cumartesi ve Pazar günleri 55 TL olacak. Biletlere www.mobilet.com’dan ulaşılabilir.
 
Koleksiyoncuların hikayeleri
 
Contemporary İstanbul, 12. yaşını CI Yayınları’nın ilk kitabı olan 'Collectors’ Stories' ile kutluyor. Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri CI sırasında ilk kez bir araya getiren Collectors’ Stories projesi kapsamında Türkiye’nin önde gelen koleksiyoncularının kendi koleksiyonlarından seçtiği eserler geçen yıl fuar alanında 1.500 m2’yi aşan bir alanda sergilenmiş ve büyük ilgi görmüştü. 'Collectors’ Stories' sergisinin başarısı ile beraber 2017 yılında 'Collectors’ Stories Kitabı', Barbaros Reserve Bodrum Projesi’nin desteğiyle hayata geçecek.