Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Doğançay ve Zeid tabloları müzayedede

Doğançay ve Zeid tabloları müzayedede

Doğançay ve Zeid tabloları müzayedede04 Ocak 2018 - 04:01
Türk Çağdaş Sanatının en büyük ustalarından Burhan Doğançay’ın ‘Red & Black Composition’ isimli başyapıtı ile Türk Çağdaş Sanatının öncülerinden ve en değerli kadın ressamı olan Fahrelnissa Zeid’in ‘Naughty Boy’ ve ‘Mona’ isimli yapıtları 14 Ocak’ta 42. Beyaz Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi’nde satışa çıkıyor.

Çok sayıda dünya müzelerinde eserlerinin yer aldığı Türk Çağdaş Sanatı’nın dünyada en bilinen birkaç ustasından biri olan Burhan Doğançay’ın 1974 tarihli eseri son senelerde sanatçının satışa sunulan en önemli başyapıtı olarak değerlendiriliyor. ‘Red & Black Composition’ Burhan Doğançay’ın meşhur olmasında en büyük paya sahip olan ve koleksiyonerler tarafından en çok aranan ‘Hücum’ ve ‘Kurdela’ Serileri’nin her ikisinin de özelliklerini taşıması ve görkemli kompozisyonu ile Doğançay’ın ender rastlanabilecek yapıtları arasında yer alıyor. 500 bin TL alt sınır ile satışa sunulan ‘Red & Black Composition’ koleksiyonerler arasında yeni bir rekora aday gösteriliyor.

 

 

 

Tate Modern’de geçen yaz retrospektif sergisi açılan ilk Türk sanatçısı, Türk Çağdaş Sanatının öncülerinden en değerli kadın ressamı olan Fahrelnissa Zeid’in bir öğrencisini resmettiği ‘Feminity’ isimli yapıtı Kasım ayında düzenlenmiş olan Beyaz Müzayede’de 1 milyon TL çekiç fiyatı ile rekor kırmıştı. 14 Ocak’ta düzenlenecek olan 42. Beyaz Müzayede’de Fahrelnissa Zeid’in bir başka öğrencisinin oğlunu resmettiği ‘Naughty Boy’ isimli yapıt, yalın uslüp ve kullandığı renkler vasıtasıyla çocuğun muzip karakterini fevkalade resme yansıtmış olması yönüyle sanatçının ne kadar büyük bir portre ustası olduğunu gösteren önemli porter yapıtları arasında yer almaktadır. Zeid’in yapmış olduğu az sayıda erkek çocuk portrelerinden biri olan ‘Naughty Boy’ 450 bin-650 bin TL tahmini fiyat aralığı ile satışa çıkıyor.

 

42. Beyaz Müzayede’de satışa çıkan bir diğer Zeid porter yapıtı ise ‘Mona’ isimli eser; Zeid’in komşusu ve yaşamının son döneminde en yakın arkadaşlarından Ürdün’ün seçkin ailesine mensup Mona Muasher’ı resmettiği ‘Mona’ 350 bin-550 bin TL tahmini fiyat aralığı ile koleksiyonerlerin beğenisine sunuluyor.

 

Fahrelnissa Zeid’in yanı sıra, Türk Çağdaş ve Modern Resim tarihinde ‘Fransız Ekolü’ olarak bilinen 1950-1970 arası Paris’te yaşayan ve dönemin Avrupa Resmi’nin en önemli temsilcileri ile eş zamanlı ve bir çizgide eserler üreten Nejad Melih Devrim, Mübin Orhon, Selim Turan ve Hakkı Anlı’nın önemli yapıtları 42. Beyaz Müzayede’de satışa sunulan eserler arasında yer alıyorlar.

 

Ayrıca, çalkantılı ve bohem yaşam tarzı nedeniyle sadece sanatı değil, yaşamı da resim tarihine adeta bir mitoloji olarak geçen, 1938’de Türkiye’yi terk edip Paris’e yerleşen 1967’de Fransa’da ölen ve Paris Kimsesizler Mezarlığı’na gömülen Fikret Mualla’nın farklı boyutlarda 14 eserinden geniş bir seçki müzayedede satışa çıkıyor.

 

42. Beyaz Müzayede’de yukarıda adı geçen ustalara ek olarak diğer çağdaş ve modern sanat ustalarımızdan Erol Akyavaş, Adnan Çoker, Ömer Uluç, Ferruh Başağa, Güngör Taner, Mustafa Ata, Zekai Ormancı, Devrim Erbil, Neşe Erdok, Mehmet Güleryüz, Komet, Ergin İnan, Cihat Burak, Burhan Uygur Cevat Dereli, Orhan Peker, Nedim Günsur, Nuri İyem, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, İhsan Cemal Karaburçak, Avni Arbaş, Adnan Varınca, Nuri Abaç, Alev Ebuzziya, Koray Ariş, Osman Dinç,Türk Çağdaş Sanatı’nın orta ve genç kuşağından Canan Tolon, Kemal Önsoy, Selma Gürbüz, Azade Köker, Ramazan Bayrakoğlu, Kezban Arca Batıbeki, İnci Eviner, Balkan Naci İslimyeli, Bubi, Ahmet Güneştekin, Ahmet Oran, Kemal Seyhan, Elvan Alpay, Ansen, Seçkin Pirim, Güçlü Öztekin, Murat Pulat, Gözde İlkin, Ali Elmacı, Serkan Adın gibi Türk Çağdaş Sanatının ustalarından gençlerine kadar geniş yelpazeye ait değerli Türk sanatçıların yanı sıra, eserleri dünya müzelerinde yer alan Antonio Segui, Frank Nietsche, Natalia Dumitresco, Chant Avedissian, Susan Hefuna, Chintan Upadyay, Takashi Murakami, Damien Hirst ve Robert Indiana gibi dünya çağdaş ustalarının seçkin eserleri sanatseverler ile buluşuyor.

 

 

 

2018 yılının ilk müzayedesi olan 42. Beyaz Çağdaş ve Modern Müzayedesi’nde önemli koleksiyonlardan derlenmiş 126 sanatçının 222 sıra dışı eseri satışa sunuluyor. Beyaz Müzayede’de yer alan yapıtlar 4-13 Ocak tarihleri saat 10:00-20:00 arasında Beyaz Müzayede’nin Nişantaşı’ndaki sanat mekanı ‘Beyaz Space’de sanatseverlerin ziyaretine açık sergileniyor. Aziz Karadeniz tarafından yönetilecek olan 42. Beyaz Müzayede 14 Ocak Pazar günü saat 14:00’te Swissotel’de gerçekleştirilecek.