Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Doğa müzik ve insan sesi

Doğa müzik ve insan sesi

Doğa müzik ve insan sesi28 Ağustos 2017 - 11:08
Londra'da bulunan Horniman Museum and Gardens tarafından davet edilen sanatçı Ali Miharbi, 'Wind Organ' adlı enstalasyonunu sergiliyor. Ali Miharbi’nin Delfina Foundation’da misafir sanatçı olarak ağırlanırken ziyaret ettiği müzenin müzik enstrümanı koleksiyonundan esinlenilerek üretildi. Ali Miharbi’nin bir süredir hava ve sesle ilgili olarak ürettiği eserlerin devamı niteliğindeki “Wind Organ”, doğayı, müzikal sesi ve insan sesi şiddetini bir araya getiren rüzgar kökenli bir alet olarak tanımlanıyor. Sanatçının tasarladığı ve her biri birbirinden farklı, beş adet üçer metrelik metal boru parçalarından oluşan enstalasyon, müze bahçesinin yüksek bir bölümüne yerleştirildi. Rüzgarı farklı açılarla alan bu flüt benzeri yapılar, nefes yerine rüzgârla harekete geçiyor.
 
Her biri değişik akustik özelliklere sahip olan parçalar, insan ses yolunun A, E, İ, U, O harflerini telaffuz ederken aldığı şekillerden yola çıkılarak tasarlandı. Sanatçı, bu enstrümanı tasarlarken Güneydoğu Asya ve Pasifik’ten gelen rüzgar kökenli bambu orgları ve rüzgar orglarından esinlendi. SAHA, Horniman Museum and Gardens tarafından proje üretmek üzere müzeye davet edilen Ali Miharbi’nin yeni eser üretimine destek verdi.
 
Ali Miharbi, ABD’deki Northwestern Üniversitesi'nin Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği, Sanat Teorisi ve Pratiği bölümlerinden mezun oldu. Virginia Commonwealth Üniversitesi Sanat Fakültesinde yüksek lisans yaptı. Sanatçının işleri fotoğraftan grafiğe ve heykelsi formlara, depolanmış verilerle üretilmiş dinamik sistemlere kadar birçok formu barındırıyor. Sanatçı, son işlerinde analitik ve sentetik süreçler arasındaki ilişkileri araştırıyor.