Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Documenta'ya hayvansever tepkisi

Documenta'ya hayvansever tepkisi

Documenta'ya hayvansever tepkisi 16 Haziran 2017 - 04:06
Malili sanatçı Aboubakar Fofana'nın Documenta 14 için 54 koyunu çivit mavisine boyadığı yerleştirme projesi hayvanseverler tarafından protesto edildi
The Art Newspaper'ın yaptığı bir habere göre Fofana'nın Athena'da yer alan stüdyosu, 19 Mayıs Cuma günü kimliği tanımlayan bir grup tarafından yağmalandı. Organik bileşenler içeren çivit mavisi kullanarak 54 koyunu mavinin farklı tonlarına boyayan sanatçı Fofana, iki ay boyunca sergilenecek yerleştirmesi ile Afrika diasporasının yer değiştirme/göç tecrübelerine dikkat çekmeyi hedeflemişti. 
Kullandığı çivit mavisinin tarihsel önemine vurgu yapan sanatçı, dünyanın farklı yerlerine yayılan Afrika insanları gibi çivit mavisinin de benzer rotalardan geçtiğini ve maviye boyadığı her bir koyunun farklı bir Afrika ülkesini temsil ettiğini belirtti. Saldırıyı gerçekleştiren hayvan aktivistleri grubu ise sosyal medya hesapları üzerinden paylaştıkları bir bildiride sanatçıyı koyunları istismar etmekle suçladı. Grup, yaptığı açıklamalarına sanatçının koyunları doğal ortamlarından soyutladığını ve dolayısıyla hayvanları gösteri objesine dönüştürdüğünü de ekledi.