Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Avrupa’nın en ikonik tabloları bu haritada

Avrupa’nın en ikonik tabloları bu haritada

Avrupa’nın en ikonik tabloları bu haritada26 Mayıs 2017 - 12:05
Reddit'te oluşturulan bir haritada Avrupa ülkelerinin en ikonik sanat eserleri yer alıyor. Haritada Türkiye'den 'Kaplumbağa Terbiyecisi' var
Dünyadan kültürel içerikleri derleyen bir Reddit hesabı, ülkelerin en ikonik sanat eserlerinin yer aldığı bir Avrupa haritası oluşturdu. Haritada Türkiye’den de Osman Hamdi Bey’in 'Kaplumbağa Terbiyecisi' adlı tablosu yer alırken Norveç'ten 'Çığlık', İspanya'dan ise Picasso'nun 'Guernica'sı bulunuyor.
 
Osman Hamdi Bey'in başyapıtı
 
Haritada Türkiye, Osman Hamdi Bey’in 1907 tarihli 'Kaplumbağa Terbiyecisi'yle resmediliyor. Eser içerdiği ayrıntılar, Osmanlı mimarisine dair içerdiği örnekler ve Türk kültürüne dair yansıttığı ayrıntılar ile Türk tarihinin en önemli tabloları arasında gösteriliyor. Yapıtın bugünkü değerinin yaklaşık 15 milyon lira olduğu düşünülüyor.
 
120 milyon dolarlık 'Çığlık'
 
Norveç, 'Çığlık' adlı 1910 tarihli tablosuyla haritada kendine yer buldu. Norveçli ressam Edvard Munch'un dünyaca ünlü 'Çığlık'ı, beş sene önce New York'ta yapılan müzayedede 120 milyon dolara alıcı bularak müzayede yoluyla satılan en pahalı tablo olma özelliği taşıyor. Ruhsal ve duygusal konuların işlendiği tablonun, ressamın yorgun bir zamanında, doğanın çığlığını üzerinde hissettiği bir anda resmedildiğine inanılıyor.
 
Da Vinci'nin Lisa'sı
 
Leonardo Da Vinci’nin 'Mona Lisa' adlı tablosu da İtalyan sanatının en önemli eseri olarak haritaya eklenmiş. Rönesans'ın en önemli eserlerinden sayılan tablo, yüzünde hem gülme hem de hüzün ifadesi bulunan Lisa Gherardini’nin portresi. Eser aynı zamanda dünyanın en ünlü tablolarından biri.
 
'Kuzeyin Mona Lisası'
 
Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in 'İnci Küpeli Kız' adlı tablosu da sanat dünyasının başyapıtlarından biri ve haritada Hollanda bu eserle nitelendiriliyor. Üzerine filmler çekilen, kitaplar yazılan tablo, 'Kuzeyin Mona Lisa’sı' olarak da biliniyor.
 
Picasso'nun en ünlü eseri
 
İspanya’dan ise Pablo Picasso’nun 'Guernica' adlı, 1937 tarihli duvar resmi yer alıyor. Picasso’nun en ünlü eseri olma niteliği taşıyan duvar resmi Francisco Franco’nun ülkenin başında olduğu dönemde yaşanan kanlı iç savaşı tasvir ediyor.