Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ai Weiwei sergisi yoğun talep üzerine uzatıldı

Ai Weiwei sergisi yoğun talep üzerine uzatıldı

Ai Weiwei sergisi yoğun talep üzerine uzatıldı08 Ocak 2018 - 10:01
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi yoğun talep üzerine 11 Mart'a kadar uzatıldı.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) Akbank’ın desteğiyle ev sahipliği yaptığı, çağdaş sanatın en etkin figürlerinden Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Ai Weiwei Porselene Dair” yoğun talep üzerine 11 Mart 2018’e kadar uzatıldı.

 

Sanatçının da katılımıyla 12 Eylül’de kapılarını açan ve hem yurtdışından hem de yurtiçinden sanatseverlerin ilgiyle takip ettiği serginin uzatılmasıyla ilgili konuşan SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer;“‘Ai Weiwei Porselene Dair’ sergisine ev sahipliği yapmak en başından beri bizim için gurur vericiydi. Ancak serginin gördüğü yoğun ilgi bizlere çok daha büyük bir mutluluk yaşattı. Günümüzün en etkili isimlerinden ve halihazırda dünyanın pek çok ülkesinde sergiler açan Ai Weiwei’in, şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük sergisine ev sahipliği yapan müzemizde, özellikle hafta sonları ve ücretsiz olan Çarşamba günlerini büyük bir yoğunlukla geçiriyoruz. Hatta, eserlerin güvenliği ve sergiyi dolaşan ziyaretçilerin konforu sebebiyle kimi zaman girişleri kısıtlayarak daha kontrollü hareket etmek durumunda kalabiliyoruz. Bu ilgi ve gelen talepleri sanatçıyla da paylaştık. Kendisi de büyük mutluluk duydu ve serginin uzatılması konusunda mutabık kaldık. ‘Ai Weiwei Porselene Dair’ sergisini henüz gezmemiş veya sergiyi tekrar görmek isteyen tüm sanatseverleri 11 Mart’a kadar SSM’de ağırlamaktan memnuniyet duyacağız” dedi.

 

 

Ai Weiwei’in 1977 tarihli ilk porselen çalışmasından, İstanbul için özel olarak ürettiği yeni işlerine kadar uzanan geniş bir seçkinin sunulduğu “Ai Weiwei Porselene Dair”de sanatçının porselenlerinin yanı sıra video, duvar kâğıdı ve fotoğraflarından oluşan 100’den fazla eseri yer alıyor. Bu kapsamlı sergi için büyük bir titizlikle SSM tarafından hazırlanan katalog, SSM Mağaza’da satışa sunuluyor. Katalogda Ai Weiwei’in sanatsal üretimi ile pratiğinin tarihsel bağlamda irdelendiği makaleler yer alıyor. Royal Academy of Arts eski Sergiler Direktörü, küratör Norman Rosenthal ve Çin porseleni alanında en etkin isimlerden biri olan Dr. Stacey Pierson’un metinleri, sanatçıya dair ayrıntılı bir bakış sunuyor. Sanat dünyasının en etkili 100 ismi arasında yer alan, küratör, sanat eleştirmeni ve tarihçisi Hans Ulrich Obrist ise sanatçıyla yaptığı özel söyleşisiyle kataloğa katkıda bulunuyor.

 

Ziyarete açıldığından bu yana yoğun ilgiyle karşılanan sergi, Ai Weiwei’in hayat hikâyesinin yanı sıra, onun el sanatları geleneğiyle birlikte sanat tarihine yaklaşımının izlerini de taşıyor.