Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Afgan mülteci çocuktan ilk sergi

Afgan mülteci çocuktan ilk sergi

Afgan mülteci çocuktan ilk sergi16 Ağustos 2017 - 11:08
10 yaşındaki mülteci Farhad Nouri, Belgrad'da bir kafede açılan sergisinin gelirini hasta bir Sırp çocuğun tedavisi için bağışladı ve "Dünyadaki çocukların hiçbir şeyden korkmasını istemiyorum" dedi
10 yaşındaki Afgan mülteci Farhad Nouri, ilk sergisini açtı. Sırbistan'da bir mülteci kampında yaşayan Nouri, sergisinden elde ettiği geliri kanser hastası Sırp bir çocuğun tedavi masrafları için kullanacak. Ailesiyle 2 yıl önce Afganistan'dan ayrılan, Türkiye ve Yunanistan'ın ardından gittikleri Sırpistan'da son sekiz aydır Belgrad yakınlarında bir mülteci kampında yaşayan Nouri, Sırp medyası tarafından 'küçük Picasso' olarak adlandırılıyor. Belgrad'da bir kafede açılan, aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel, ressam Salvador Dali ve futbolcu Cristiano Ronaldo'nun da olduğu portreleri, 2-7 bin euro arasında alıcı bulan Nouri, elde ettiği geliri Sırp bir çocuğun tedavisi için bağışladı.
 
Nouri, kamptaki yaşamını "çok zor" olarak nitelendirirken resim yapmayı bu zor durumdan bir kaçış olarak tanımlıyor. İngiliz Independent gazetesine açıklamalarda bulunan Nouri, "Sadece buradaki insanlar kamptaki yaşamın zorluğunu anlayabilir. Burada bir hafta kalsanız aklınızı kaçırırsınız. Kendimi sadece çizerken iyi hissediyorum. İyi hissediyorum ve Afganistan'da olanları düşünmüyorum. Çizerken rahatlıyorum" diyor.
 
 
Altı yaşındayken babasının çizmesini izlerken resim yapmaya başlayan Nouri, Sırbistan ve Yunanistan'da resimleri satılınca yeteneğinin farkına vardığını belirtiyor. Kendisine ilham veren insanların portrelerini yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Nouri, en çok "gözde ressamı" Picasso'yu çizmeyi sevdiğini söylüyor. Sergisine "Nezakete ihtiyacımız var- 10 yaşında bir çocuğun rüyası" adını veren Nouri, serginin fotoğraf, çizim ve resimlerini paylaşmaktan öte bir anlam taşımasını ve insanların düşüncelerini değiştirmesini ümit ettiğini vurguluyor: "Sergiye isim düşünüyordum. Babamla mülteci olmanın zorluklarından bahsediyorduk. İçimden nezakete ihtiyacımız var diye düşündüm. Bu isim bu şekilde aklıma geldi."
 
Serginin gelirini hasta bir Sırp çocuğun tedavi masrafları için bağışma kararının nedeni olarak da "Dünyadaki çocukların hiçbir şeyden korkmasını istemiyorum" diyor. 
Etiketler: farhad nouri  belgrad  sergi  resim