Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » “30. yılı kutladık”

“30. yılı kutladık”

“30. yılı kutladık”24 Kasım 2017 - 12:11
FİSUN YALÇINKAYA
 
15. İstanbul Bienali’nin 12 Kasım’da sona ermesinin ardından İKSV, dün düzenlenen bir basın toplantısıyla bienalin bir değerlendirmesini sundu. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın ev sahipliğinde, İstanbul Bienali sponsoru Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl ve İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda bienale dair yorumlar değerlendirildi.
 
Bülent Eczacıbaşı konuşmasında İKSV’nin 45. yılı, bienalin 30. yılı olması bakımından bu yıla çok önem verdiklerini belirtti.  Eczacıbaşı, “2017 bizim için özel bir yıldı. Hem İKSV’nin 45. yıldönümünü, hem de İstanbul Bienali’nin başlangıcının 30. yılını kutladık. Bugün Türkiye’deki en köklü kültür ve sanat kurumu olan İstanbul Kültür Sanat Vakfı, ilk İstanbul Bienali’ni 1987 yılında düzenledi. Bienal bu otuz yıllık süreçte dünyanın dört bir yanından güncel akımları kentimize taşıdı. Mekâna özgü üretimleri teşvik etti, tarihsel yapıların sanatla yeniden keşfedilmesine fırsat yarattı” dedi.
 
Eczacıbaşı ayrıca bienalin güncel sanat üretimine katkı sağlamayı oldukça önemsediğini belirtti: “Geçtiğimiz otuz yıl boyunca İstanbul Bienali, yüzlerce yeni güncel sanat eserine prodüksiyon desteği sağladı. Bu yıl da yine 56 bienal sanatçısından 30'unun yeni eser üretimleri için kaynak yarattık.” Eczacıbaşı ayrıca bienal ziyaretçilerinin yüzde 43’ünün gençlerden oluştuğunu ve ilk kez çocuklar için de bir hikâye kitabı hazırlandığını belirtti. Oya Ünlü Kızıl da, “Koç Topluluğu olarak ekonomik ve toplumsal kalkınmanın bir arada gerçekleşebilmesi için kültür ve sanata verdiğimiz desteği önceliklerimiz arasında tutmayı bir sorumluluk olarak görüyoruz. Çağdaş sanatı da özellikle özgür düşünceyi ve farklı bakış açılarını temsil etmesi nedeniyle çok önemli buluyor ve destekliyoruz” diye belirtti.
 
Eylül'de kapılarını açan bienal, sekiz haftada toplam 440 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. İyi bir komşu temasıyla düzenlenen bienal kapsamında altı mekanda 32 ülkeden 56 sanatçının 150 işi sergilendi.