Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Youtube, bağımsız plak şirketlerine karşı

Youtube, bağımsız plak şirketlerine karşı

Youtube, bağımsız plak şirketlerine karşı18 Haziran 2014 - 02:06
Youtube'un, yeni müzik servisine abone olmayan bağımsız plak şirketlerinin videolarını engelleyeceğini doğrulaması tartışmalara yol açıyor

Bağımsız sanatçıların videoları birkaç gün içinde Youtube’dan kaldırılabilir. Google video servisinin doğruladığı üzere, yeni müzik abonelik servisine abone olmayan bağımsız plak şirketlerinin içerikleri siteden çıkarılacak.

 

Youtube, izleyicilerin para ödeyerek videoları reklamsız izlemesini ve mobil cihazlara şarkı indirilmesini sağlayacak yeni hizmetinin denemelerine başlamak üzere. Denemeler birkaç gün içinde öncelikle Google bünyesinde yapılacak.

 

Şirketin içerik ve ticari faaliyetler bölümünün başında bulunan Robert Kyncl’in, lisans anlaşmasını imzalamayan plak şirketlerinin videolarının engelleneceğini doğrulaması tartışmalara yol açtı. Bağımsız müzik endüstrisi ağı WIN, şimdiden Avrupa Komisyonu’na Google’ın pazarlık stratejisiyle ilgili şikayette bulunmaya hazırlanıyor.

 

Kyncl, Youtube’la anlaşmaya varan plak şirketlerinin, müzik endüstrisinin %90’ını oluşturduğunu savunuyor. Bağımsız şirketlerin lisansından sorumlu ajans Merlin ise, bağımsızların Pazar payının %32.6 olduğunu tahmin ediyor.

 

İnternet sitesinde konuyla ilgili açıklama yapan WIN, şirketin, Universal, Warner ve Sony gibi büyük etiketlerle karlı lisans anlaşmaları yaparken, bağımsız etiketlerin daha düşük şartlarda anlaşma yapmak ile videolarının ücretsiz Youtube servisinden engellenmesi arasında tercih yapmak zorunda bırakıldığını söylüyor.

 

Son yıllarda küçük çaplılar kadar büyük çaplı bağımsız şirketler de Youtube’un tanıtım fırsatlarından yararlanıyor. Aralarında Adele, Arctic Monkeys ve Jack White’ın da bulunduğu birçok sanatçının videoları bu yüzden Youtube’dan kaldırılabilir.

 

Youtube aylık bir milyar izleyiciye ulaşıyor, sitenin en büyük kategorilerinden biri de müzik. Abonelik anlaşmasıyla birlikte, Spotify, Deezer, Napster gibi servislerle rakip haline gelmiş olacak. Bağımsız plak şirketlerinin dijital müzik servislerinden lisans anlaşmalarında hak ettikleri saygıyı görmediklerine dair uzun zamandır süren şikayetleri varken, Youtube’un da işin içine girmesiyle sıkıntıları daha da artacak gibi görünüyor.