Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Yollarda metalcileri belgesele çekti

Yollarda metalcileri belgesele çekti

Yollarda metalcileri belgesele çekti06 Şubat 2018 - 11:02
Ülkesindeki metal müzik hakkında belgesel yapmak için yola çıkan Suriyeli müzisyen Monzer Darwish, göç yollarından telefonuyla çektiklerini bir filmde topladı ve Youtube’da yayınladı.
Suriye’nin orta batısında bulunan Hama’da dünyaya gelen film yapımcısı Monzer Darwish’in ülkesindeki iç savaş sırasında Suriye heavy metal müzikten yola çıkarak hazırladığı belgesel tamamlandı ve Youtube’da gösterilmeye başladı. 
 
Cep telefonuyla çekti
 
2013 senesinde mahallesinde meydana gelen bir patlamanın ardından ülkesinden ayrılmaya karar veren ve kamerasıyla yollara düşen Darwish, ülkesinin çığlıklarının bir yansıması olarak gördüğü metal müziğin belgeselini çekmeye karar vermiş. Film ‘Syrian Metal Is War’ adıyla ve bir kampanya sayesinde geçen yıl gün ışığına çıktı. Şimdi Darwish tüm filmi YouTube üzerinden yayımlamaya hazır hale getirdi.
 
 
Cep telefonuyla ve DSLR ile çekilen ‘Syrian Metal Is War’ isimli belgesel; ‘Death Metal Angola’, ‘Terra Pesada: Heavy Metal in Mozambique’, ‘Heavy Metal in Baghdad’ gibi filmlerle benzerlik gösteriyor ve Suriye’de geride bıraktığı hayatı ve savaşın ortasında sıkışıp kalmış metal müziği mercek altına alıyor. 
 
Suriye’den ayrıldıktan sonra karısı ve bir grup arkadaşıyla Amsterdam’a yerleşen Darwish, yolda kaydettiği videoları karısı ve Suriye’deki müzik grubundan arkadaşıyla birlikte montajlayarak hazır hale getirmiş.
 
Heavy metal müzisyenliği ile ölümcül tehlikeler ve modern zamanların en kötü insani krizlerinden birinin ortasında intihar bombacılığından zorunlu askerlik hizmetine kadar Suriyeli müzisyenlerin ruh hallerine ışık tutmayı amaçlayan Darwish, Vice News’a verdiği bir röportajda filmin içeriğiyle ilgili verdiği şöyle konuştu: “Hiçbir müzik türünün derin düşüncelerimizi, duygularımızı ve fikirlerimizi açıklamamıza metal müzik kadar izin verdiğini düşünmüyorum.” Yönetmen, güvenlik endişeleri sebebiyle filmin birçok sahnesini kesmek zorunda kaldığını ekledi: “Suriye’deki savaş bölgeleri şu intikam kültürüne sahip  eğer düşmanınızı öldüremezseniz, sevdiklerini öldürün. Bunun, savaşın bu kadar kısa bir sürede nasıl kötüleştiğini gösterdiğini düşünüyorum.” 
Etiketler: Monzer Darwish