Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » ‘Yeni keşif’lere uzanan festival

‘Yeni keşif’lere uzanan festival

‘Yeni keşif’lere uzanan festival25 Mayıs 2018 - 10:05
Bu yıl 46.sı düzenlenen İstanbul Müzik Festivali, önceki gece Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki açılış töreniyle başladı. Festivale katkıda bulunanlara sunulan plaketlerin ardından Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, solist Yekwon Sunwoo’ya eşlik etti.
İHSAN DİNDAR - MİLLİYET
 
Sunuculuğunu Ceylan Saner’in üstlendiği açılış töreni, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın konuşmasıyla başladı. Eczacıbaşı, “İstanbul Müzik Festivali’nin bu yıl da hayatımızda yeni keşif pencereleri açacağına inanıyor, hepinize renkli ve keyifli bir festival dönemi diliyorum” dedi. Yanı sıra, festivale katkı sağlamış kurum ve kişilere teşekkür plaketleri takdim edildi. Türkiye’de klasik müziğin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı Onur Ödülü Yekta Kara’ya verildi. Bu yıl ‘Aile Bağları’ temasıyla gerçekleşen İstanbul Müzik Festivali, konuşmaların ardından ilk konserle başladı.
 
 
46. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri’nde gelenekselleştiği üzere Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) sahnedeydi. 15. Van Cliburn Uluslararası Piyano Yarışması birincisi Güney Koreli  genç solist Yekwon Sunwoo’ya eşlik eden BİFO, Rus bestecilerin eserlerinden oluşan bir performans sergiledi. Konserin açılışı, Rahmaninov’un ‘Piyano Konçertosu no.3 Re minör’ eseriyle gerçekleştirildi. Dünyanın önde gelen eleştirmenleri tarafından büyük takdir gören Yekwon Sunwoo, Rahmaninov performansının ardından dakikalarca alkışlandı.
 
Yekta Kara, törende İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile...
 
Eski bir Rus ezgisi
 
Eski bir Rus ezgisinden bölümlerin de yer aldığı ‘Piyano Konçerto No. 3’ün ardından Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, bir diğer Rus besteci Çaykovski’nin en ünlü eserlerinden ‘1812 Uvertürü’nü seslendirdi. Fransız Milli Marşı La Marseillaise’den esintiler taşıyan beste, tarihin dönüm noktalarından olan Borodino Muharebesi’nin müzikal anlatısı olma özelliği taşıyor.
 
 
Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO’nun icra ettiği ‘1812 Uvertürü’ performansı Lütfi Kırdar’da salonu dolduran müzikseverler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. 12 Haziran’a kadar sürecek olan 46. İstanbul Müzik Festivali kapsamında şehrin farklı mekanlarında 500’e yakın sanatçının yer alacağı toplam 25 konser gerçekleşecek.
 
 
ihsan.dindar@milliyet.com.tr