Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Yaşayan bestecileri de yorumlayacağım"

"Yaşayan bestecileri de yorumlayacağım"

"Yaşayan bestecileri de yorumlayacağım"06 Eylül 2019 - 01:09
Yarın akşam Aya İrini'nin tarihi atmosferinde kemanıyla özel bir konser verecek olan Sarah Chang, İhsan Dindar'ın sorularını yanıtladı. Dünyanın en etkili kadınlarından biri olarak seçilen Sarah Chang, İstanbul konseri ve gelecek projeleri hakkındaki sorulara da cevap verdi.

İhsan Dindar - milliyetsanat.com

 

Turkcell Platinium katkılarıyla gerçekleştirilen "İstanbul Night Flight" konser serisinde yarın akşam Aya İrini, Sarah Chang'ın performansına tanıklık edecek. Yaşayan en önemli keman sanatçılarından biri olarak tanınan, Gramaphone tarafından albümü "En İyi 20 Albüm"den biri seçilen Sarah Chang, İstanbul'da özel bir performansa imza atacak. Dünyanın en etkili kadınlarından biri seçilen Sarah Chang konser öncesi sorularımızı yanıtladı.

 

Gramaphone çalışmanızı geçmiş en iyi albümlerden biri olarak seçti. Neler hissediyorsunuz?

Benim için çok büyük bir onurdu bu. Kalbim ve ruhum bir bütün olarak heyecan duydu bundan.

 

Yirmiden fazla albüm yayınladınız. Hepsi de önemli başarılar elde etti. Bundan sonraki sürece dair ne gibi hazırlıklarınız var peki?

Hayatta olmayan ünlü bestecilerin eserlerini yorumladım. Bundan sonrasında yaşayan ünlü bestecilerin eserlerini yorumlamaya çalışacağım.

 

İstanbullular sizi çok seviyor. Daha önce de bu kentte konserler verdiniz. Kentin ambiyansı hakkında ne söylemek istersiniz?

Burada konser vermeyi gerçekten çok seviyorum. Dediğiniz gibi daha önce de konserlerimiz oldu. İstanbul'un kültürünü, yemeklerini ve insanlarını çok seviyorum. Gerçek manada sıcak ve misafirperver bir yer burası.

 

 

Kayııtlarınızda ve konserlerinizde Brahms'a sık sık yer verdiniz. Alman bestecinin sizin için ne anlam ifade ettiğini sorsam?

Brahms benim tüm zamanlara dair en sevdiğim besteci. Onun yazdığı her besteyi çok seviyorum. Keman konçertoları, keman sonatları, tüm senfonileri ve oda müziği çalışmaları kısacası her bestesini çok seviyorum.

 

Kemanınızı merak ediyorum. Oldukça eskiye uzanan bir tarihi var. Biraz bilgi verebilir misiniz?

Evet, 1717 yılına ait bir Guarneri del Gesu kemanı. Isaac Stern bana bu kemanı daha 14 yaşımdayken vermişti. Muazzam bir enstrüman. Oldukça güçlü ve bir o kadar hoş. Her gün çalabildiğim ve bana ait olduğu için kendimi çok şanslı hissediyorum.

 

Peki konserler, kayıtlar ve tüm bu koşturmacanın ardından rahatlamak için neler dinliyorsunuz?

Beyonce, Rihanna ve Lady Gaga. Yakın zamanda Billy Joel konserine gittim. İstanbul'daki konserimin ardından dönüşte Backstreet Boys konserine gideceğim.

 

Time tarafından dünyanın en güçlü kadınlarından birini seçildiniz. Bu sizde ne gibi bir sorumluluk hissiyatı doğuruyor?

Bir müzisyen olarak böyle bir platformda yer alabilmekten ötürü büyük gurur ve minnet duyuyorum. ABD sanat elçisi olarak çalışmaktan ötürü de büyük kıvanç duyuyorum. Kişisel olarak çocukların müzik eğitimine yoğunlaşıyor.

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr