Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » “Şarkılarım zihnimin haritası”

“Şarkılarım zihnimin haritası”

“Şarkılarım zihnimin haritası”25 Eylül 2019 - 10:09
Neue! Step festivali önemli bir ismi ağırlamaya hazırlanıyor. Wild Beats grubunun sesi olarak tanınan Hayden Thorpe, Zorlu PSM’De 360 derece sahne deneyimi ile müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 26 Eylül’de gerçekleştirilecek olan konser öncesi Hayden Thorpe sorularımızı yanıtladı

İhsan Dindar - Milliyet

 

Peter Broderick ile başlayan ve aralarında Nils Frahm gibi çağın önemli müzisyenlerin de bulunduğu isimlerin performanslarına tanıklık eden Neue! Step’te sıra Hayden Thorpe’ta.  İngiliz grup Wild Beats’in solisti olarak tanıdığımız Hayden Thorpe, %100 Studio’da 360 derece sahne deneyimiyle müzikseverlerin karşısına çıkacak.  Sahnenin tam ortasında dört yanı izleyicilerle çevrili bir platformda sahne alacak olan Hayden Thorpe, sonbaharın renklerini şarkılarıyla dinleyicilere yansıtmaya hazırlanıyor.

 

Solo kariyerle müzikal yolculuğunuzda yeni bir aşamadasınız. Bu durumun sizde yarattığı hissiyatı öğrenebilir miyiz?

Kendimi uyanmış hissediyorum. Şimdi geçmişte olduğumdan çok daha meraklıyım.  Gelecekte ortaya çıkacak müziğimin nasıl bir şey olacağına dair büyük bir merak besliyorum.

 

Bu her açıdan bir yenilik. Bu yolda karşılaştığınız zorluklar oldu mu?

Elbette, oldu. Her şey zor veya ters giderken sinirlerini hakim olmak önemli. Ancak tüm enerjiler size geri dönüyor. Bu yüzden tamamen zorluk olarak adlandırmak da açıkçası bana uygunsuz geliyor.

 

Peki bu yeni yolculukta nasıl bir müzikal yoldan gitmeyi tercih ediyorsunuz?

Her haliyle adanmış bir müziği yapıyorum. Şarkılarımın manevi bir yanı var ama onlar bu hayali başka bir hayal dünyası olarak görüyorlar. En sıradan durumlarda mistisizm var ve merak ediyorum. Şarkılarım askıya alınmış duyguları ortaya çıkarmaya çalışıyor.

 

Son albümünüzü sormak istiyorum. Nasıl bir hikayesi var?

Kayıtlar karlı bir Mart günü Londra’da başlamıştı. Sokaklar bembeyazdı ve böyle bir işe başlamak için uygun bir zamandı. Kayıtları Leo Abraham ile birlikte yaptık. Bu kendimi çok güvenli bir alanda hissedebileceğim bir yerdi. Tüm şarkılar piyanoda bestelendi.  Şarkıları icra ederken kendimi yenilenmiş gibi hissediyorum.

 

Diviner sonrasında nasıl bir şeyler olacak?

Ben her zaman yeni müzikler yapmak için en doğru zamanı kollarım. Bir albüm bir sonraki yerdeki bir merdiven ve ben de bir sonraki yerden yazıyorum. Kendimle bir anlaşmaya vardım. Sanatım ve tutkularıma  daha iyi bir evlilik yapma konusunda kendime söz verdim. Böyle bir konsantrasyon için izin verecek kadar uzun ömürlü olması nadirdir.

 

Siz dinleyenlerin üzerinde bir etki bırakmak istiyor musunuz?

Şarkılarım benim zihnim bir haritası. Hepsi birer minyatür yolculuk. Her daim bir başlangıç, yolun ortası ve bir de sonu var. Umarım dinleyiciler performansımdan ayrılırken ruhen bir seyahat içindedirler. Şarkılarla daha çok seviyoruz daha çok inciniyoruz ve bunu biliyoruz da üstelik.

 

Neue! Step festivalinde sahne alacak isimlerden birisiniz. Ağırlıklı olarak minimal melodileri işittiğimiz bir festival bu. İstanbul’un bu yeni etkinliği hakkında ne söylemek istersiniz?

Batı’da bu tür günden günde daha çok ilgi görmeye başlamış durumda.  Bence minimal müzik evrenin ihtiyaç duyduğu bir kaynak. Eğer hayal edersek, hayal gücü en küçük girdilerden harika şekilde dokunabilir.

 

İstanbullu müzikseverleri nasıl bir konser bekliyor?

Ben ve piyanom olacak. Kayıtlarımın ruhunu koruyarak, ana iskeletine dokunmayacak bir şekilde sahnede olacağım.

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr