Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Özümüzden uzaklaşmama amacındayız"

"Özümüzden uzaklaşmama amacındayız"

"Özümüzden uzaklaşmama amacındayız"20 Haziran 2019 - 08:06
Geçtiğimiz günlerde Retro Bahar adını taşıyan albümleri yayımlanan Ansızın Bi İnfilak grubu yoluna emin adımlarla ilerliyor. The Doors'tan Edip Cansever'e kadar farklı isimlerden ilham alan grup İhsan Dindar'ın sorularını yanıtladı.

İhsan Dindar - İstanbul

 

 

Ansızın Bi' İnfilak'ın adıyla başlamak istiyorum. Bu ismin kaynağı nedir? The Doors?

 

Grup ismini, The Doors için yazılan eski bir kitaptaki cümleden alıyor. Doors eskilerden en sevdiğimiz gruplardan biri, hatta konserlerimizde Doors coverlarına sıkça yer veriyoruz. Grubun isminin ordan ilham alınarak seçilmesini ve bir hikayesinin olmasını anlamlı buluyoruz. Bu ismi koymaya karar verdiğimiz sırada biraz araştırma yaparken, aynı cümlenin İkinci Yeni şairlerinden  Edip Cansever’in “İnfilak” şiirinin son dizesinde yer aldığını fark etmemiz bizim için ayrıca hoş bir tesadüf oldu.

 

 

 

Yaptığınız listelerde The Doors etkisini görmek mümkün? İlhamlarınızdan biri diyebilir miyiz?

 

Aslında 2018 çıkışlı ilk albümümüz “Atımı Hazırlayın” da hem sound hem vokal hem de şarkı sözlerinde The Doors’ un etkilerini görmek mümkün. Zaten konserlerimizde sık sık The Doors coverlarına yer veriyoruz

 

 

 

Retro Bahar albümünüz geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Albümün ortaya çıkışı nasıl oldu?

 

Yeni albümde kesinlikle yeni şeyler denemek istiyorduk. Oturup ne yapmak istediğimizi tartıştık ve konsept bir albüm yapma fikri ortaya çıktı. Konsepti belirlerken de müzikte en sevdiğimiz dönemlerden biri olan 80-90 ları seçtik özellikle o dönemde pop, hiphop R&B ve rock tarzlarında kullanılan enstrumanları ve tonları yeniden yorumlamak istedik. Örneklendirmek gerekirse; ağırlıklı olarak gitarda; soft fuzz ve vintage gitar tonları, keylerde; lead synth,organ, pad ve retro piano tonları kullandık. Davulda; drum machine stil “beatler” ve kalıplara yer verdik. Bas gitarda ise butik amfi ve pedal kullanımı ile elde ettiğimiz tonlar çok hoşumuza gitti ve onları kullandık. Bizim için en büyük yenilik ise aslında albümde “string machine”’i hemen hemen her parçada kullanmamız oldu.

 

Şarkı sözleri ise bu bahsettiğimiz retro sound’u tamamlayacak şekilde ve bazen fantazi müziğe ve popa kaçan nostaljik sözlerden oluştu. Kısacası bu albüm aslında adından da anlaşılacağı gibi, özlediğimiz 80-90’lardaki soundları yeniden yorumlayıp modern öğeler ile harmanladığımız,  bizim için her anlamıyla“Retro” bir albüm ve yepyeni bir sound oldu.

 

 

 

Kendinize ait bir üslup oluşturmuşsunuz. Bunu neye borçlusunuz? Bu noktada grubun uyumu devreye giriyor mu?

 

Müziğin bir janra veya tarza bağlı olması gerektiğini düşünmüyoruz. Ancak doğal olarak bir tavrınız olması mutlaka gerekiyor ve biz de alternatif bir tavır sergiliyrouz.Popüler olma kaygısından çok, kaliteli müzik üretmeyi ve kalıcı olmayı hedefliyoruz.Bunun içinde yıllardır dinleyici olarak biriktirdiklerimizi yaptığımız müzikte birleştiriyoruz. Müziğimkz Batılı öğeleri barındırsa bile temelinde köklerimizden ve özümüzden uzaklaşmamak amacındayız. Tüm bunların yanı sıra bahsettiğiniz uyum da en önemli ögelerden biri, 2 senedir aynı kişilerin grupta çalması büyük avantaj.

 

Albüm sonrası süreci merak ediyorum. Unuttum Gitti şarkınıza klip çektiniz. Albümdeki diğer parçalar için de benzeri bir süreç olacak mı? Evet Unuttum Gitti albümün çıkış şarkısı olarak belirledik dolayısı ile ilk klip ona çektik. Albumde 3 şarkıya daha klip çekmek istiyoruz Hangi  şarkılara klip çekeceğimizi ise şarkıların dinlenme sayılarına göre karar vereceğiz

 

 

 

Malum yaz geldi, festivaller başlıyor. Sizi bu yaz konserlerde görebilecek miyiz?

 

Geçtiğimiz kış ve sonbahar albüm planlama ve hazırlığı ile geçti dolayısı ile yaz albümün  için yoğun bir takvim hazırlamadık ama Eylül ayından itibaren önce Retro Bahar albüm lansman konserimiz olmak üzere yoğun bir takvim ile festival ve konserlerde boy göstereceğiz.

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr