Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Nesiller arası caz köprüsü

Nesiller arası caz köprüsü

Nesiller arası caz köprüsü18 Haziran 2018 - 10:06
Çeyrek yüzyılı geride bırakan İstanbul Caz Festivali, müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İKSV’nin düzenlediği 25. İstanbul Caz Festivali, bu yıl birçok ismi İstanbul’un farklı sahnelerine taşıyacak.
İHSAN DİNDAR
 
Bu yıl 25.si düzenlenecek olan İstanbul Caz Festivali’nin açılışı 26 Haziran akşamı Zorlu PSM’de, “Nesiller Boyu Türkiye Cazı” konseri ile başlayacak. Zorlu PSM dışında Uniq Hall, Sakıp Sabancı Müzesi, The Marmara Esma Sultan Yalısı, Beykoz Kundura, Venedik Sarayı, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve Maçka Küçükçiftlik Park’ın da aralarında bulunduğu 27 farklı mekân, 25. İstanbul Caz Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Festival kapsamında 250’den fazla isim İstanbul müzikseverlerle buluşacak.
 
 
Robert Plant ve Nick Cave yıllar sonra yeniden İstanbul’da
 
Yaz döneminin heyecanla beklenen organizasyonlarından biri olan İstanbul Caz Festivali’nin bu yılki yıldızları Robert Plant ve Nick Cave. Led Zeppelin grubunun efsanevi solisti Robert Plant 2007 yılında yine İstanbul Caz Festivali kapsamında müzikseverlerle buluşmuştu. Nick Cave ise 17 yıllık bir aranın ardından yeniden İstanbul’da.
 
10 Temmuz akşamı Maçka Küçükçiftlik Park’ta The Bad Seeds grubuyla birlikte sahne alacak olan Nick Cave ve 17 Temmuz’da Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda izleyicilerin karşısına çıkmaya hazırlanan Robert Plant & The Sensational Space Shifters konserleri şimdiden yazın beklenen etkinlikleri arasında yerini aldı.
 
İstanbul’daki ilk konserini 2009 yılında verilen caz sahnesinin önemli isimlerinden Melody Gardot da 25. İstanbul Caz Festivali kapsamında performans sergileyecek bir diğer önemli isim. 27 Haziran akşamı Uniq Hal Açıkhava’da sahne alacak olan Melody Gardot, atlattığı ciddi bir kazanın ardından onu hayata tutunduran bestelerini seslendirecek.
 
Yaz konserlerinin en önemli mekânlarından biri olan Harbiye Açıkhava, Robert Plant’in yanı sıra Benjamin Clementine’e de ev sahipliği yapacak. Benjamin Clementine, 5 Temmuz akşamı müzikseverlerle buluşacak.“Back it up” ve “A night like this” gibi hitleriyle tanınan Caro Emerald 12 Temmuz’da Zorlu PSM’de sevilen eserleriyle izleyicilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 
 
25. İstanbul Caz Festivali’nin dikkat çekici bir diğer konserinde de cazın önemli isimleri aynı sahneyi paylaşacak. 29 Haziran Cama akşamı Zorlu PSM’deki konserde Dave Holland, Zakir Hussain ve Chris Potter, dünya müziğiyle cazı harmanlayacakları bir repertuarla performanslarını sergileyecek. Geçmiş dönemde de İstanbul’da birçok kez sahne alan Avishai Cohen, Orta Doğu ve Doğu Avrupa tınıları ile cazı 6 Temmuz’da  Sultan Park Swissotel the Bosphorus  ’da İstanbullu müzikseverlerle buluşturacak. Festivalin öne çıkan bir diğer ismi de Grammy ödüllü ve defalarca da bu ödüle aday olan caz vokali Kurt Elling. Kendi grubu ve İstanbul’da ilk kez birlikte sahne alacağı özel konuğu Marquis Hill ile 6 Temmuz akşamı Uniq Hall’da sahne alacak olan Kurt Elling,  özel bir performansa imza atacak.
 
 
Festivalin  ‘Gece Gezmesi’
 
Üç yıldır düzenlenen ve İstanbul Caz Festivali’nin en çok ilgi gören etkinliklerinden biri olan Gece Gezmesi, müzikseverleri Kadıköy sokaklarına davet ediyor. Aralarında Kayıkhane, Ağaç Ev, KargArt, Bant Mag gibi mekanların bulunduğu etkinlik adresleri Kalben, Islandman, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Nilipek, Melike Şahin’i 28 Haziran Perşembe akşamı sahnelerinde ağırlayacak.