Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Müzisyen, müziğiyle kendi alfabesini oluşturur"

"Müzisyen, müziğiyle kendi alfabesini oluşturur"

"Müzisyen, müziğiyle kendi alfabesini oluşturur"17 Mart 2019 - 11:03
Geçtiğimiz günlerde yeni teklisi "Kimileri Birileri"yi GTR Müzik etiketiyle dinleyiciyle buluşturan Ali Cihan ile projeleri, konserleri ve arayışları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
İhsan Dindar - İstanbul
 
 
Size Ali Baba diyorlar. Ali Baba kimdir? Bu lakabın bir hikayesi mutlaka olmalı? Sosyal medyadaki yorumlar ekseriyetle bu minvalde. Ne söylemek istersiniz?
Doğruyu söylemek gerekirse ben de tam olarak çıkış noktasını bilmiyorum. Ne zaman başladı nasıl oturdu bu lakap emin değilim. Benden yaş olarak büyük tanıdıklarım dahil bana böyle hitap ediyor. Sanıyorum yapımla ilgili bir yaklaşım, genel olarak kapasitem yettiğince sadece insan olmaya çabalıyorum. İnsani vasıflarımı besledikçe bunu yansıtmaya çalışıyorum. Herkes de böyle değil midir? 
 
 
Kimileri Birileri adını taşıyan yeni teklinizi GTR Müzik’ten yayımladınız. Parça bir remake olma özelliği taşıyor. Hikayesini sizden duyabilir miyiz?
Şimdiye kadar ürettiğimiz şarkılardan daha farklı bir yapım süreci yaşadık bu şarkıda. Birkaç şarkının birleşmesinden oluşan bir re-make çalışması oldu. Evde tek başıma gitar çalmaya çalışırken çıktı aslında… Bir yandan müzik dinliyordum ve Remzi Baba’nın sözlerini çeşitli eklemeler ve çıkarmalar yaparak şarkının üzerine oturttum. Sertaç Özgümüş ile paylaştıktan sonra da GTR Müzik ile birlikte yürümeye başladık.  İyi ki de onlarla yol alıyoruz. GTR tam bir aile ve ben bu ailenin bir üyesi olmaktan çok mutluyum. İnançları, destekleri bana güç veriyor. 
 
 
 
Parçanın aranjörlüğünü Sertaç Özgümüş yapmış, konserde ve kayıtta size kimler eşlik etti?
Stüdyoya Sertaç Özgümüş ile birlikte girdik. Sahnede ise perküsyonda Tolga Çetinel, davulda ve aynı zamanda live dj Buğra Özdemir ile beraber çalıyoruz. 
 
 
 
Ya klibin hikayesi? 
Bir gün sevgili arkadaşlarım Gökhan Türkmen, Bora Çifterler ve Ayhan Aktaş İğne Ada’ya gitmeye karar verdik. Bindik arabaya, kendimizi Çatalça’da bulduk. Bir an klibin yönetmenliğini yapan müzisyen arkadaşım Bora Çifterler gördüğü manzaradan çok etkilendi ve durmak istedi. Birkaç görüntü aldıktan sonra fark ettik ki doğanın ortasında klibi çekmeye başlamışız. Günlük kıyafetlerimizle, makyajsız. Sadece o an’ı yaşamaya ve ekrana yansıtmaya çalıştık. Böylece doğaçlama, natürel ve samimi bir çalışma çıktı ortaya. 
 
 
 
3 yıllık aradan sonra geldi Kimileri Birileri. Daha önceki teklilerle birlikte ve tabii yenilerle de bunu bir albümde toplamayı düşünüyor musunuz? Bir sonraki projeniz ne zaman?
Şimdilik öyle bir düşüncem yok aslında. Yayınlanacak şarkılar var daha. Belki daha sonra bir albümde toplarız şarkıları. Bir iki ay içerisinde diğer parçamız da tüm dijital platformlarda yerini alacak. Sonuçta üretim devam ediyor. 
 
 
 
Multitap dönemi sonrası solo ve grup kariyeri arasında bir karşılaştırma yapmanızı istesek?
Tamamen farklı iki dünyadan bahsediyoruz. Müziğe davul çalarak başladım ve doğal olarak hep grup müziği içinde bulundum. Grupla birlikte müzik yapmak benim müzikal yolculuğumu belirleyen olaydı fakat son birkaç yıldır işler benim için biraz değişti. Her iki durumun da kendi içinde avantajları ve dezavantajları var ve ben birbirine zıt bu iki tarafta da bulunduğum için çok eğleniyorum ve kendimi çok şanslı hissediyorum
 
 
 
Şarkı sözleriniz ve son klibinizde bir arayış sezinliyorum. Bireysel bir arayış mı bu?
Tamamen öyle. Bireysel ya da toplumsal olması fark etmez. Arayış insan hayatını kısaca özetleyebilecek bir tanımlama bence. Klipte de bunu biraz olsun verebildiysek ne mutlu…
 
 
 
Bir tanım yapmak gerekse müziğinizi nasıl ifade etmeyi tercih edersiniz?
Yaptığım müzik çok şeyden besleniyor ve birçok farklı disiplini içinde barındırıyor. Yaşadığım hayatın, dinlediğim müziklerin ve sahip olduğum karakterin bir yansıması haline geliyor. Sevdiğim ve yaptığım tarza denk düşen bir tanımlama var aslında bunu kullanmak benim de hoşuma gidiyor. Hip Hop kültürünün içinde var olan bir janr bu: Etnik elektronik Slam Poetry. 
 
 
 
Bundan sonrasında ne gibi projeler bekleyelim?
Şu an için yapabildiğim kadar konser yapmak istiyorum. Her müzisyen, müziğiyle kendi alfabesini oluşturur. Ben de kendi cümlelerimi kuruyor, kendi müziğimi yaparak dünyaya benim penceremden bakmanın nasıl olduğunu göstermek istiyorum. Önceden bahsettiğim birbirini beslemek tam da bu noktada devreye giriyor. Ben müziğimi yaptıkça bir karşılık alıyorum. Bunu da paylaşmak istiyorum.
 
 
 
 
 
Son olarak canlı performanslar hakkında bilgi alabilir miyiz? Hatta Perşembe günü Lansman konseriniz gerçekleşti. Nasıl geçti, tepkiler nasıl?
Dinleyiciyle buluşmak adına canlı performansların çok önemli bir yeri var ve biz de gereken özeni göstermeye çalışıyoruz. Yeni bir grup kurdum ve sürekli provalardayız… Lansman konseri de çok iyi geçti. Kadıköy Nayah'taydı. Ara verdikten sonra tekrar sahnede olmak ve güzel bir kitleyle aynı noktada buluşmak gerçekten çok heyecan verici. İnsanoğlunun anlatmak istedikleri var; ben bu noktada müziği ve sözleri seçtim. Karşımda algılayabilen ve aynı dili konuştuğumuza inandığım dinleyicilerin olması beni mutlu ediyor. Heyecanı paylaştıkça üretimleri arttırmak için daha çok motive oluyorum. 
 
 
 
Konser repertuarınızda 90lara ait parçalara da yer veriyorsunuz. Bu noktada seçim yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?
Barış Manço, Erkin Koray, MFÖ, Cartel gibi efsaneleşmiş isimlerin şarkılarını söylüyorum. Bazı türkü ve deyişleri de cover lamaya çalışıyorum. Özellikle öyle olsun diye yapmadım ama şarkıların doksanlara ait olması tesadüf olabilir. Belki de içgüdüsel…
 
 
 
Konser takviminizi takip etmek isteyenler nerelerden ulaşabilirler?
Konserleri ya da etkinlikleri benim ve GTR Müzik ile GTR Media sosyal medya hesaplarından düzenli olarak paylaşıyoruz. Bu hesaplardan takip edebilirler.  
 
 
ihsan.dindar@milliyet.com.tr
http://instagram.com/ihsandinovski