Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Müziğimden hoşlanmayanlara da odaklandım"

"Müziğimden hoşlanmayanlara da odaklandım"

"Müziğimden hoşlanmayanlara da odaklandım"12 Mart 2019 - 10:03
Maksim Mrvica, dünyanın önde gelen crossover müzisyenlerinden biri. Hırvat sanatçı, dünyaca ünlü Game of Thrones müziğiyle büyük beğeni toplamış durumda. Dünyanın en hızlı piyanistlerinden biri olarak kabul edilen Maksim Mrvica, 20 Mart'ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşecek olan konseri öncesi sorularımızı yanıtladı.

İhsan Dindar - İstanbul

 

Piyanoyla tanışmanız nasıl gerçekleşti?

O sırada sekiz yaşındaydım ve arkadaşımın evinde piyano vardı. O piyano hep ilgimi çekerdi. Bu yüzden dokuz yaşındayken annemi beni müzik okuluna kaydettirmesi için zorladım.

 

Kendinize has bir tekniğiniz var? Bunu nasıl geliştirdiniz?

Çok fazla pratik ve çok uzun yıllar boyunca pratik yapmakla... Bunun yanı sıra bana büyük birikimlerini aktaran dört piyano öğretmenimden ders alacak kadar şanslıydım.

 

Klasik müziğin temel enstrümanlarından biri olan piyano aracılığıyla bu melodileri popüler müzikle bir araya getirdiniz. Bu fikir ortaya nasıl çıktı?

En başından beri sadece klasik müzik çalıyor olsam bile klasik müzik sunumunu değiştirmek istedim. Işıkları, lazer gösterisi gibi şeyler ekledim. Pop konsere daha çok benzemesini istedim. Menajerim Mel Bush ile tanıştıktan sonra müziğin kendisini değiştirmeye karar verdik. Mel Bush, dünyadaki crossover müziğin öncüsüdür.

 

Crossover günümüzde oldukça popüler. Ancak sizin bunu yapmaya başladığınız dönemde durum pek  öyle değildi.  O zamanlar nasıl tepkiler aldınız?

Eskiden o kadar popüler değildi. Sadece birkaç kişi crossover yapıyordu. Fakat bugün çok fazla crossover sanatçıya sahipsiniz ve crossover kendisi bir tür haline geldi. Bence oldukça iyi karşılandı. Dünyada birçok hayranım oldu. Ve ben her zaman hoşlananlara değil, hoşlanmayanlara daha fazla odaklandım.

 

Hırvat bir müzisyensiniz. Dünyanın en çok izlenen dizilerinden biri olan Game of Thrones’un önemli bir bölümü de ülkenizde çekiliyor. Siz de müziklerinizle diziye katkı sağladınız. Nasıl bir duygu?

Games Of Thrones'u seviyorum. Güzel bir melodi ortaya çıktı ve konserlerimde onu çalmak her zaman heyecan verici.  Üstelik Game of Thrones sadece Dubrovnik'te değil aynı zamanda gurur duyduğum memleketim Šibenik'te çekiliyor.

 

Peki bize yeni projelerinizden de bahsedebilir misiniz?

Geçen yıl, daha önceki albümlerimden oldukça farklı olan 'New Silk Road' albümümü kaydettim. Daha klasik bir albüm. Sadece orkestra ve piyano ile kaydedildi. Şu anda bu albümü tanıtıyorum, yıl sonuna kadar konserlerim olacak.

 

İstanbul’da müzikseverlerle buluşacaksınız. Neler hissediyorsunuz?

Sadece davetlilerin yer aldığı bir organizasyonda daha önce İstanbul’da çalmıştım. Bu benim İstanbul'daki ilk konserim. Gerçekten dört gözle bekliyorum. Müziğimi sevenlerle bir arada olacağım için çok heyecanlıyım.

 

ihsan.dindar@milliyet.com.tr

http://instagram.com/ihsandinvoski