Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "Liszt'i Liszt yapan Beethoven'dan etkilenmesiydi"

"Liszt'i Liszt yapan Beethoven'dan etkilenmesiydi"

"Liszt'i Liszt yapan Beethoven'dan etkilenmesiydi"06 Ekim 2019 - 03:10
Dün akşam Samsun'da Beethoven'in 250. doğum yılı kapsamında düzenlenen konserde Liszt'in 1 nolu Piyano Konçertosu'nu seslendiren piyanist ve akademisyen Kandemir Basmacıoğlu ile Beethoven ve Liszt üzerine konuştuk.
İhsan Dindar - milliyetsanat.com
 
Önümüzdeki yıl Beethoven'in 250. doğum günü. Dünyanın dört bir yanında da konserler gerçekleşecek. Samsun'daki konser de bu kapsamda bir etkinlikti. Konser hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?
 
Beethoven'ın 250. doğum yılı tüm dünyada ona adanmış konserlerle kutlanıyor. 5 Ekim'de Samsun Devlet Opera ve Balesi orkestrası ile şef Artun Hoinic yönetiminde gerçekleştirdiğimiz konserde ise bestecinin Op. 84 Egmont Uvertürü ile Op. 92 7. Senfonisi seslendirildi. Ben de Liszt’in birinci piyano konçertosunu orkestra eşliğinde seslendirdim. Beethoven dehasıyla müzik tarihine yön vermiş bestecilerin başında geliyor. Klasik dönemi temsil etmesinin yanı sıra romantik döneme de bir geçiş niteliği taşıyor. Müzik tarihinde böylesine önemli rolü olan dehanın doğduğu günü harika bir konserle andık. 
 
 
Beethoven'in konserinde Liszt çalacaksınız. Öncelikle sizde Liszt'in özel bir yeri var mı öğrenmek isterim.
 
Liszt öğrencilik yıllarımdan beri sıklıkla eserlerini seslendirdiğim bir besteci. Piyanodaki virtüözlük kavramının öncüsü olmasının yanı sıra, piyanoyu bir orkestra gibi kullanmasıyla dinleyiciyi büyülemiş. Döneminin adeta popstarı, hatta resital kavramını ilk ortaya atan müzisyenlerden biri. Oldukça fırtınalı bir hayat yaşamış, ülke ülke dolaşarak sayısız konser vermiş. Bu konserde seslendirdiğim birinci piyano konçertosu ise hem piyano, hem de orkestra için oldukça zor bir eser, ancak çalması da bir o kadar zevkli. Sanırım beni cezbeden de bu. 
 
 
 
 
Beethoven, müzik tarihini derinden etkilemiş bir isim. Liszt üzerinde ne gibi etki bırakmış?
 
Beethoven senfonik ve oda müziği alanlarının dışında piyano literatürü için de en önemli eserleri vermiş bestecilerden biri. Özellikle piyano için yazdığı 32 sonatı ile 5 konçertosunun piyano repertuvarındaki önemlerinin tartışmasız olduğunu düşünüyorum. Liszt'in hayatında ise Beethoven'ın her zaman önemli bir yeri olmuş. Liszt’in piyanodaki virtüözlüğü, Beethoven'ın geliştirmiş olduğu piyano tekniğinin üzerine kurulu desek yanlış olmaz. Liszt konserlerinde Beethoven’ın eserlerini sıkça seslendirmesinin dışında bestecinin bütün senfonilerini de piyanoya uyarlamış. Hatta Beethoven adına bir konser salonu bile inşa ettirmiş. Belki de Liszt’i Liszt yapan Beethoven’dan bu denli etkilenmesiydi. Beethofen’ın ölümünden sonra adına düzenlenen ilk festivalde Liszt, bestecinin 5. Piyano konçertosunu seslendirmiş. Dolayısıyla Beethoven’ın doğum günü konserinde programa zenginlik katacak en uygun isimlerden biri bence Liszt’dir. 
 
 
 
Bundan sonraki konserler hakkında bizimle bilgi paylaşabilir misiniz?
 
20 Kasım'da İstanbul Yeldeğirmeni Sanat'ta klarnet, fagot ve piyanolu trio olarak bir konserimiz olacak, Strauss, Glinka ve Goepfart çalacağız. 4 Mart 2020’de Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası ile Ateş Pars'ın 2. Piyano Konçertosu'nun dünya prömiyerini gerçekleştireceğim. İdil Biret’e adanmış özgün bir eser. Ankaralı klasik müzik sevenler için kaçırılmayacak bir deneyim. 17 Mart 2020’de Zorlu PSM'de üyesi olduğum Diskant Ensemble ile Christian Jost'un Dichterliebe'sinin Türkiye'deki ilk seslendirilişini yapacağız, 4 Nisan 2020’de ise yine Diskant Ensemble ile İlhan Usmanbaş'ın 99. yaşını Borusan Müzik Evi'ndeki bir konserle kutlayacağız.
 
ihsan.dindar@milliyet.com.tr