Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Kapalıçarşı’da İstanbul’un ezgileri

Kapalıçarşı’da İstanbul’un ezgileri

Kapalıçarşı’da İstanbul’un ezgileri05 Haziran 2018 - 10:06
Kapalıçarşı, 46.sı düzenlenen İstanbul Müzik Festivali’ne önceki akşam ev sahipliği yaptı ve mekânda bu sene ‘İstanbul’un Ezgileri’ seslendirildi. Hakan Güngör’ün yönetiminde orkestra Kudsi Erguner, Çağ Erçağ, Yurdal Tokcan ve Ferran Savall gibi önemli müzisyenlere eşlik etti.

İHSAN DİNDAR - Milliyet

 
46. İstanbul Müzik Festivali kapsamında önceki akşam Kapalıçarşı, Kalpakçılar Caddesi’nde unutulmaz bir konser gerçekleşti. Kapalıçarşı’nın tarihi atmosferinde, festivale geçtiğimiz yıl da ev sahipliği yapan sahnede bu yıl ‘İstanbul’un Ezgileri’ müzikseverlerle buluştu. Türkiye’nin en önemli kanun sanatçılarından Hakan Güngör’ün yönetimindeki orkestranın önemli müzisyenlere eşlik ettiği konserde İstanbul’da yüzlerce yıldır farklı dillerde söylenen ezgileri seslendirildi.
Hakan Güngör’ün yönetimindeki orkestra, UNESCO İyi Niyet Elçisi ve aynı zamanda dünyanın en iyi geleneksel müzik yorumcularından biri olarak kabul edilen Kudsi Erguner’in yanı sıra udi Yurdal Tokcan, çellist Çağ Erçağ’a da eşlik etti. Dünya müziğinin bir diğer önemli ismi olan Jordi Savall’in de kendisi gibi müzisyen olan oğlu Ferran Sevall’in vokal olarak yer aldığı konserde İspanya’dan Anadolu’ya farklı coğrafyaların kesiştiği İstanbul şarkıları, dinleyicilerin yoğun katılımıyla icra edildi.
 
 
Türkçe, Ermenice, Rumca, Makedonca ve Ladino ezgilerin yer aldığı repertuvarın açılışı bir Süryani ilahisi olan ‘Ya Mariam el’ ile yapıldı. Ardından da Hakan Güngör yönetimindeki orkestra, müzikseverleri, bu sefer Balkan coğrafyasına uzanan bir yolculuğa çıkardı. Orkestranın bir Makedon halk ezgisi olan ‘Dejgidi Ludi Mladi Godini’ performansı büyük alkış topladı.
 
 
 
Festivalde bu akşam
 
46. İstanbul Müzik Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl ‘Aile Bağları’ temasıyla müzikseverlerle buluşan festivalde piyanist ikili Ferhan & Ferzan Önder kardeşlere Amsterdam Sinfonietta Orkestrası eşlik edecek. Aya İrini’de gerçekleşecek konserin başlangıç saati 20.00.
 
 
 
Kudsi Erguner sahnede
 
Doğaçlama soloların da sıklıkla yer aldığı konserde Ermeni halk ezgisi ‘Menk Kadj Tohmi’ sonrasında Tanburi Mustafa Çavuş’un sevilen bestesi ‘Dök Zülfünü Meydana Gel’ icra edildi. Arasız bir şekilde devam eden konserde Türkçede de ‘Yastayım’ olarak bilinen yüzlerce yıllık Sefarad ezgisi ‘La Rosa Enflorese’ Kapalıçarşı’nın tarihi duvarlarında yankılandı. Tanburi Cemil Bey’in Çeçen Kızı bestesi ve Afgan halk şarkısı Laila Djan’dan sonra orkestra ünlü çellist Çağ Erçağ’a eşlik etti. Pek çok önemli orkestra ve sanatçıyla birlikte çalışan Çağ Erçağ’ın ardından sahnede Yurdal Tokcan yerini aldı. Ud taksimiyle dinleyenlerden büyük alkış alan Yurdal Tokcan’ın ardından sahnede bu kez İspanya’dan bir misafir vardı.
 
 
Jordi Savall’in kendisi gibi müzisyen olan oğlu Ferran Savall, Ladino dilinde ezgileri seslendirmek üzere müzikseverlerin karşısına çıktı. Konserin son bölümündeyse Kudsi Erguner ney performansıyla dinleyiciler tarafından dakikalarca alkışlandı.
 
ihsan.dindar@milliyet.com.tr