Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » K-rock sevenlere çifte bayram

K-rock sevenlere çifte bayram

K-rock sevenlere çifte bayram28 Eylül 2017 - 04:09
Kore'nin dünyaca ünlü grubu FT Island, Türkiye'den de çok geniş bir hayran kitlesine sahip. 29 Ekim'de İstanbul'da Volkswagen Arena'da sahneye çıkacak olan grup ile çıktığı dünya turnesinin son duraklarından biri olan Seul konserinde söyleşi yaptık
GÜLDEN ÖKTEM / SEUL
 
Five Treasure Island, kısaca F.T. Island, 5 kişilik Güney Koreli pop/rock grubu. Choi Jong-hoon (gitar ve klavye), Lee Hong-gi (vokal), Lee Jae-jin (bas ve vokal), Song Seung-hyun (gitar ve vokal) ve Choi Min-hwan'dan (davul) oluşan grup, bundan dört yıl önce Türkiye'ye gelmiş ve grubun konseri hınca hınç dolmuştu. Grubun 29 Ekim'deki İstanbul konseri öncesi Seul'de uzun bir aradan sonra çıktığı ilk konserlerini izleme şansı bulduk. Sadece pop ve rock müziği harmanladıkları tarzlarıyla değil, sahnedeki performansları ve ışık gösterileriyle öne çıkan grubun konserinin ortalarına doğru, alanda sallanan Türkiye bayrağı dikkatimizi çekti ve Türkiye'den Boğaziçi Üniversitesi'nden bir öğrencinin FT Island konseri için yıl boyu para biriktirip konsere geldiğini öğrendik.
 
Konser öncesi kulise girip FT Island'a birkaç soru sorduk, konser sonrasından ise Türkiye'den gelen Eda Begüm Erer ile söyleşi yaptık...
 
 
Grup kurulalı 10 yıl oldu. Siz ne zaman tanıştınız?
 
Lee Hong-gi: Biz yaklaşık 13 sene önce tanıştık. Şimdiki çalıştığımız FNC şirketinin ismi daha FNC bile değilken tanıyorduk birbirimizi. O günden beri de birlikte band müziği yapıyoruz.
 
Bunca yıldır bir Boyband olarak devam etmek zor değil mi? Tek başınıza bir şeyler yapmayı düşünmediniz mi hiç, çünkü dünyada çok meşhursunuz...
 
Lee H.: Biz bir dans grubu olmadığımız için, değişmek de söz konusu bile değil.
 
Türkiye’de birçok hayranınız var, bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
Lee H.: Evet, biliyoruz. Hem de çok iyi biliyoruz. Hatta birçoğu, turneye başladığımızda "Neden Türkiye Dünya Turu’na dahil değil?" diye sordu.
 
Lee Jae-jin: Sosyal medya yoluyla böyle çok soru geldi.
 
Lee H.: Dün de hayranların arasında Türk bayrağı sallayan biri vardı.
 
 
Sanırım Türkiye'den gelenler çoğunlukla öğrenciler ve yıl boyu para biriktirip geliyor. Sizi ülkelerinde çok izleyemediklerinden belki, belki de bir tür hayranlık çılgınlığı...
 
Lee H.: Evet, çok seviyorlar ve hangi ülkeye gidersek gidelim, bize sahnede sürpriz yapıp yapmayacağımızı soruyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse biz öyle sürprizlerden çok canlı, doğaçlama performans sergiliyoruz. O an söylediğimiz her söz, yaptıklarımız hep doğaçlama oluyor. Sanırım Türkiye'deki hayran kitleleri de bunu çok seviyor.
 
Grubun kuruluşunun 10. yılı ve 'Wind' isimli yeni bir şarkı yayınladınız. Şarkının hikayesi, yaşanan bir ayrılık üzerine. 10. yılda neden bir ayrılık şarkısı seçtiniz?
 
Lee H.: Aslında öncelikle şarkının tamamen bir ayrılık şarkısı olduğunu söyleyemeyiz. Sevip ayrılmak zorunda kalarak yaşıyoruz sonuçta. Bu şarkı da aslında daha eskiden bestelediğim bir şarkı olduğu için 10. yılda çıkardık. Sözleri gerçek olaylarla alakalı bir şarkı olduğu için, gerçek bir hikâyeyi anlatıyor. Çok detaylı bir şekilde yazmadım, o zamanki duygularımı toparlayıp, hüzünden faydalandım.
 
Kendi yaşadığınız olaylardan mı yazıyorsunuz şarkıları?
 
Lee H.: Evet. Ben 'Wind'i yazdım. Jong-hoon’un ayrılık şarkılarında onun, Jae-jin’in ayrılık şarkılarında Jae-jin’in, benim yazdığım ayrılık şarkılarında ise benim acılarımın tadı var. Ama Min-hwan daha ayrılık şarkısı yazmadı.
 
'FT Island için yurt dışına üçücü çıkışım'
 
Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri'nde öğrenci olan ve tüm sene parasını biriktirip konsere gelen Eda Begüm Erer, bir taraftan Korece öğreniyor bir taraftan da FT Islan'ın hayran grubu olan Primadonna World Wide'ın İstanbul'daki web sitesini yönetiyor.
 
Türkiye'den FT Island için mi geldiniz?
 
Bu benim FT Island için yurt dışına üçücü çıkışım. Geçen seneki Japonya turlarına gittim ve bu yıl da tüm sene para biriktirip bu konsere geldim.
 
Yanınızdaki arkadaşınız da Türkiye'den mi?
 
Kendisi Singapur'dan konser için gelmiş ve konser sırasında tanıştık.
 
Şarkı sözlerini anlıyor musun?
 
Korece konuşulanları anlıyorum ama kendim konuşamıyorum. Şarkı sözlerini de çok iyi anlıyorum. 
 
K-rock'ı nasıl keşfettin?
 
Bir arkadaşım Kore dizilerinin hayranı. Onunla dizi izlemeye başladım. FT Island'ın vokalisti aynı zamanda dizilerde de oynuyor. Onu dizide keşfettim ve sonra şarkılarını dinlemeye başladım.
 
İstanbul'da da bir konser var...
 
Evet, 29 Ekim'de ve çifte bayram olacak.