Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » "İyi sesi takdir etmeyi biliyorsunuz"

"İyi sesi takdir etmeyi biliyorsunuz"

"İyi sesi takdir etmeyi biliyorsunuz"25 Mart 2019 - 03:03
27 Mart’ta Zorlu PSM’de sahne alacak Tunus doğumlu müzisyen Emel Mathlouthi’yle müzik, sınırlar ve Akdeniz üzerine konuştuk
Tunus doğumlu müzisyen Emel Mathlouthi, 27 Mart akşamı Zorlu PSM’de İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Sadece ülkesinde değil Orta Doğu ve Avrupa’da da çok sevilen Mathlouthi Türkiye’de de hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip. Daha önce de Türkiye’de konserler veren Mathouthi ile müzik, sınırlar ve Akdeniz üzerine konuştuk.
 
 
Müziğinizde Loreena McKennitt’tan esintileri var. Yine o Akdenizli yönünüz çok açık. Kuzey kültürüne ilginiz ne seviyede?
Bu, çok gurur verici. Loreena harika bir sese sahip ve müziği unutulmaz. Kesinlikle  bir bağlantı görüyorum! Ben gururlu    bir  Akdenizliyim. Tunusluyum ve bu harika denizin çevresindeki diğer kültürlere olan yakınlığım kim olduğum hakkında her şeye nüfuz ediyor. Sanatçı olmanın en büyük zevklerinden birinin bizi bölgeler ve kültürler arasında bağlayan derin bağları ortaya çıkarmak olduğuna inanıyorum. Batılı veya Kuzeyli sanatçıların yıllarca Akdeniz ya da Afrika veya Doğu müziği bestelediğini biliyoruz. Tam tersini yapıyorum, bu pek sık olan bir şey değil. Ben Kuzey Avrupa’dan da etkilemeye kendisine izin veren bir Akdeniz kadınıyım. Egzotik ama derin.
 
 
Footstep şarkınızın klibine de değinelim. Epik görüntülere sahip. Hikâyesini sizden öğrenebilir miyiz?
New York’un birkaç saat uzağındaki sakin ve dağlık bir bölgede yıllardır kayıtlar yapıyorum. Eşimle birlikte yürüyüşler yaptığımız bu bölgede terk edilmiş bir evi fark ettik. Kimse yaşamamasına rağmen anılarla dolu bir ev görüntüsü vardı. Gördüğüm manzaradan çok etkilendim ve bu şarkımı yazdım. Şarkıyı yazdıktan aylar sonra Kuzey Tunus’taki ailemi ziyaret ederken yine terk edilmiş bir yer gördüm. Burası bana New York yakınlarındaki o yeri hatırlattı. Yerel ama aynı zamanda da evrensel bir şeyler yapmaya karar verdik. Bu açıdan videonun artistik ve epik yönü var. Nereli olduğu önemli olmayan bir ailenin geçmişine yolculuğunu gösteriyor.
 
 
Ses analizleri yayınlayan Emre Yücelen, sizin sesinizi inceleyen bir araştırma yaptı. Sesinizi büyülü bir etki olarak nitelendirdi. Sesiniz genetik bir miras mı yoksa çok çalışmanın bir sonucu mu?
Bunu gördüm! Emre’ye yaptığı analiz için teşekkür ederim. Bu çok gurur verici bir durumdu. Her ikisi de sanırım. Bu bana bir hediye ama onu geliştirmek için çok çalıştım. Çok erken yaşlarda şarkı söylemeyi öğrendim. Türkiye’de çalmayı ve Türkiye’deki   müzikseverlerle bir araya gelmeyi bu yüzden çok seviyorum. İyi bir sesi nasıl takdir edeceğinizi bildiğinizi söyleyebilirim. Sanatım sesten çok daha fazlası. Ama o kısmın tanınması benim için önemlidir.  
 
 
Geçmişte Mercan Dede ile çok beğenilen bir performansa imza atmıştınız. Böyle bir işbirliğini yeniden görebilecek miyiz?
Bunu çok isterim. Mercan Dede’yi çok seviyorum. Onunla veya bir başka Türk müzisyenle birlikte sahne almayı çok isterim.
 
 
‘Akdeniz’i seviyorum’
Akdeniz’e geri dönelim. Bu coğrafya sizin için ne anlam ifade ediyor?
Denizlerin huzuru ve bölgemizdeki kültürleri seviyorum. Denizin bir görüntü ve çok acı çeken bir yer haline gelmesi korkunç. Acı çeken ve empati kurmaya çalışanların hikâyesini anlatmak bir sonraki albümümün özünü oluşturuyor. Gelecekte daha fazla   şeyi  kutlayabileceğimiz zamanları yaşamayı dilerim. Ancak şu an etrafımızda yaşanan olumsuzluklardan ötürü yaptıklarımızdan daha fazlasını yapıp bu bölgeye yardım etmeliyiz.
 
 
 

Zorlu PSM’de müzikseverlerle buluşmanıza az bir süre kaldı. Yeniden bu şehirde olmak nasıl bir duygu?
Türkiye açıkçası benim için çok özel bir yer. Buradaki insanlar, bana ve sanatıma her zaman çok iyi geldi. Burası benim için ikinci bir ev gibi. Seyircinin müzik hakkında çok şey bilmesini seviyorum. Zorlu PSM'nin eklektik bir programı var, bunun bir parçası olmaktan gurur duyuyor ve orada olmayı dört gözle bekliyorum!

 

İhsan.dindar@milliyet.com.tr
http://instagram.com/ihsandinovski