Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Festivalde kadınlara adanan gece

Festivalde kadınlara adanan gece

Festivalde kadınlara adanan gece07 Haziran 2018 - 10:06
46. İstanbul Müzik Festivali, ‘aile bağları’ temasıyla müzisyen aileleri aynı sahneye taşımaya devam ediyor. Önceki gece tarihi Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilen konserde dünyaca ünlü Amsterdam Sinfonietta, piyanist ikili Ferhan ve Ferzan Önder Kardeşler’e eşlik etti.
 
İHSAN DİNDAR
 
Dünyanın farklı yerlerinden müzisyenlerin bir araya gelerek kurduğu Amsterdam Sinfonietta konserin açılışını yaptı. İlk Johann Sebastian Bach’ın ‘Füg Sonatı’ndan Kontrpuan I-IV’ eserinin ardından sahneye Türkiye’nin en önemli piyanistlerinden Ferhan ve Ferzan Önder büyük alkışlar eşliğinde geldi. Daha önce Howard Griffiths, Max Pommer gibi önemli şeflerin yönetiminde çalan piyanist ikili, konserde, bir diğer Johann Sebastian Bach eseri olan ‘İki Piyano için Konçerto Do minör’ bestesini Amsterdam Sinfonietta ile birlikte icra etti.
 
 
Üç bölümden oluşan eserin ardından Ferhan ve Ferzan Önder ile Amsterdam Sinfonietta bu kez da çağdaş bir bestecinin eserine yer verdi. Müzikal üretimine İngiltere’de devam eden Bulgar besteci Dobrinka Tabakova’nın Amsterdam Sinfonietta tarafından sipariş edilen ve 2017’de bestelediği eseri ‘İki Piyano, Perküsyon ve Yaylı Çalgılar için Konçerto-Birlikte Hatırla Dans Etmeyi’ çalındı. Büyük beğeni toplayan eserin bestecisi Dobrinka Tabakova da performans sonrasında sahneye davet edildi. 
 
‘Libertango’ ithaf  
 
 Konserde ara verilmeden hemen önce sahneye bis için dönen Ferhan ve Ferzan Önder, kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Astor Piazzolla’nın dünyaca ünlü ‘Libertangosu’nu dinleyiciyle buluşturan ikili, performanslarını kadınlara ithaf ettiklerini vurguladı. 
 
Ferhan ve Ferzan Önder’in ardından konserin ikinci yarısında, sahnede bu kez sadece Amsterdam Sinfonietta vardı. Orkestra, Estonyalı ünlü besteci Arvo Part’ın ‘Fratres’ bestesini çaldı. Part’ın eserinden sonra Ludwig van Beethoven’in ‘Yaylı Çalgılar Dörtlüsü no.11 Fa minör’ bestesi icra edildi. 
 
‘Misirlou’ ile veda
 
İki saat süren konser sonunda, salondaki dinleyicilerin yoğun alkışını üzerine yeniden sahneye gelen Amsterdam Sinfonietta, ‘Pulp Fiction’ filmiyle dünya genelinde tanınan, Doğu Akdeniz’in ünlü bestesi ‘Misirlou’ performansıyla konseri sonlandırdı.