Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Devlet Çoksesli Korosu 30. Yılı kutluyor

Devlet Çoksesli Korosu 30. Yılı kutluyor

Devlet Çoksesli Korosu 30. Yılı kutluyor16 Kasım 2018 - 08:11
Burak Onur Erdem şefliğindeki Devlet Çoksesli Korosu, 30. yılını kutladığı 2018-2019 sezonunda 30 konserle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
Burak Onur Erdem şefliğindeki Devlet Çoksesli Korosu, 2018-2019 sanat sezonunda müzikseverlere birbirinden etkileyici eserler sunacak. Sezonun öne çıkan programları arasında Hasan Uçarsu’nun “Troya’dan Çanakkale’ye” oratoryosunun dünya prömiyeri, Norveçli koro şefi Ragnar Rasmussen şefliğinde “Kuzey Işıkları”, koro edebiyatının vazgeçilmezlerinden “Faure – Requiem” ile daha nice acapella ve senfonik konser yer alıyor. Devlet Çoksesli Korosu, bu sezon 4. Walter Strauss Koro Şefliği Ustalık Sınıfı ve 3. A Capella Beste Yarışması projelerini de sürdürecek.
 
 
Troya’dan Çanakkale’ye Dünya Prömiyeri
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018’in Troya Yılı ilan edilmesi üzerine ünlü bestecimiz Hasan Uçarsu’nun yazmış olduğu Troya’dan Çanakkale’ye oratoryosu, 4-5 Ekim 2018 tarihlerinde Rengim Gökmen yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte seslendirildi. Eserin dünya prömiyerinin ardından tekrarı, 15 Mart 2019’da Çanakkale haftası anısına İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde gerçekleşecek.
 
 
8 şehirde senfonik konserler
Devlet Çoksesli Korosu, Eylül ayında sezon açılışını Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın davetiyle Carl Orff’un kült eseri “Carmina Burana” ile gerçekleştirdi. Sezon boyunca Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Adana ve Eskişehir’de 15 senfonik konsere imza atacak olan Devlet Çoksesli Korosu, tüm Türkiye’de senfonik repertuvarın önemli örnekleriyle sanatseverlerle buluşacak. Senfonik programlar arasında “Faure – Requiem”, “Mozart – Requiem” ve “Beethoven - 9. Senfoni” gibi klasikleşmiş eserlerin yanı sıra “Bach – Matthäuspassion” seçkileri, “Kancheli – Styx” ve “Bacalov - Misa Tango” gibi ülkemizde sık seslendirilmeyen eserler de yer alıyor.
 
 
İskandinav ve Baltık a capella
Devlet Çoksesli Korosu, bu sezonki a capella programlarında Pärt, Tormis, Rautavaara gibi kuzeyli bestecilere ağırlık veriyor. 26 Ocak 2019 tarihinde Norveçli konuk şef Ragnar Rasmussen yönetiminde gerçekleşecek olan “Kuzey Işıkları” konserinin yanı sıra, bu sezon da Devlet Çoksesli Korosu Nisan ayında 36. Ankara Müzik Festivali’nde Burak Onur Erdem şefliğinde çok özel bir org ve koro konseriyle yer almaya hazırlanıyor.
 
Devlet Çoksesli Korosu aynı zamanda uluslararası platformda verdiği konserlere bir yenisini ekleyerek 28-30 Ekim 2019 tarihlerinde Bulgaristan’ın Sofya ve Filibe kentlerinde Bulgar seyircisiyle buluşacak. Koro, bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlenecek olan Avrupa Korolar Federasyonu Konferansı’nın gala konserinde Kapadokya’da sahneye çıkacak.
 
Devlet Çoksesli Korosu, uzun yıllardır sürdürdüğü eğitim konserleri geleneğini bu sezon CSO Konser Salonu’na taşıyarak çocuklara ve gençlere gerçek bir konser deneyimi eşliğinde ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Aralık ayından itibaren her ay gerçekleşecek olan eğitim konserleri, insan sesinin büyüsünü genç kuşaklarla paylaşmayı amaçlıyor.
 
 
Ragnar Rasmussen yönetiminde Koro Şefliği Ustalık Sınıfı
Koronun unutulmaz şefi Walter Strauss’a adanan Koro Şefliği Ustalık Sınıfı, tüm Türkiye’den katılımcılarla bu sezon dördüncü kez düzenlenecek. 27 Ocak - 2 Şubat 2019 tarihleri arasında Devlet Çoksesli Korosu kapılarını genç şeflere açacak ve dünyaca ünlü Norveçli Şef Ragnar Rasmussen yönetiminde koro şefleri için bir eğitime ev sahipliği yapacak. Ustalık sınıfının başvuruları 31 Ekim 2018’e kadar devam ediyor.
 
Devlet Çoksesli Korosu aynı zamanda yeni koro eserlerinin yaratımını desteklemeyi sürdürüyor. 2017 yılında Portekizli besteci Eurico Carrapatoso’nun Nazım Hikmet üzerine yazdığı sipariş eserin prömiyeri Portekiz Koro Festivali’nin gala konserinde gerçekleşmişti. 2018 yılında İtalyan besteci Giovanni Bonato, Yunus Emre şiirlerini besteledi ve bu eserin prömiyeri 35. Ankara Müzik Festivali bünyesinde yapıldı. 2019 yılının sipariş eseri ise Norveçli ünlü besteci Henning Sommero’nun yine Türkçe yazacağı a capella eser olacak ve sezon içerisinde prömiyeri gerçekleşecek.