Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Britpop döneminin altın çocuğu

Britpop döneminin altın çocuğu

Britpop döneminin altın çocuğu 14 Ağustos 2018 - 10:08
Liam Gallagher çeyrek asır boyunca dünyayı turluyor ve ilk kez bugün Türkiye’de sahneye çıkacak. Kendine ait hikâyesi olan bu konser öncesinde Milliyet Sanat dergisinin bu ayki sayısında geniş bir dosya yer alıyor.
ÖZGÜR AYBAR
 
Çeyrek asrın vurgusunu yaparken Oasis’in ilk albümünü yayımladığı tarih olan 1994’ü merkeze koyuyorum. Çünkü bu akşam Küçükçiftlik Park’taki konser Liam Gallagher’ın ilk albümünden şarkıları duyacağımız bir gece olmanın ötesinde mezardaki Oasis’i selamlayacağımız bir süreç olacak. Oasis’teki şarkıları Noel Gallagher yazdı ama Liam’ın sık sık söylediği gibi o şarkılara vokaliyle kimlik veren Liam’dan başkası değildi. Yine de kendimi biliyorum. 1994 tarihli şarkı ‘Live Forever’ başladığında gözlerim gitarda ve geri vokalde Noel’i arayacak. Ama kabul edelim: Tek başına da olsa Liam’ı sahne merkezinde canlı kanlı görmek büyük olay.
 
Milliyet Sanat dergisinin Ekim 2017 tarihli sayısında Liam Gallagher’ın ilk albümü ‘As You Were’ hakkında yazarken kapanışı şöyle yapmıştım: “Liam Gallagher dönebileceği en yüksek perdeden dönüyor. Burası çok açık. İki kez boşandı, iki grupta kepenkleri kapattı, bunların ardından müziği bırakmayı bile düşündü ve şimdi yine geri geliyor.” Geride kalan 10 ay boyunca onun neler yaşadığına bakınca tahminimde yanılmadığımı görüyorum. Aslında bu tahminin ötesinde bir gerçeklikti. Çünkü ‘As You Were’ hiç kuşku yok ki Liam Gallagher’ın kardeşi Noel Gallagher ile birlikte var ettiği ve 2009 yılında dağılan majör grup Oasis sonrasında attığı en klas adımdı. Hazırlık süreci tam iki yıl süren bir albümden söz ediyoruz. Üretimde tamamen yalnızdı Liam Gallagher. Enstrümanlar için kadroyu oluştururken bile ünlü isimlerden destek almayı tercih etmedi. Belli ki Noel’in “Tüm dünya biliyor ki o harika bir vokalist ama yazdığı şarkılar b** gibi,” sözlerine cevap vermek istemişti. Şarkıları kendi yazdı. Greg Kurstin öncülüğündeki kalabalık bir prodüktör kadrosu kaydın güzergahını çizmek için Liam’ın hemen yanındaydı. 31 Mayıs 2017 tarihinde içerikten ilk video ‘Wall of Glass’ yayınlandığında Oasis dönemini yakından takip eden hemen herkes bu sefer Liam’ın 90’lar rüzgarını yakaladığının farkındaydı. Tüm bu klas adımların bir karşılığı muhakkak olmalıydı ve oldu da. Albüm haftalarca Britanya müzik listelerinin bir numarasında kaldı. Liam, Glastonbury dahil Kıta Avrupası’ndaki tüm büyük festivallerden sahne daveti aldı. Birleşik Devletler için özel TV tanıtım turne planı yapıldı ve bu aylarca devam etti. Ardından Meksika’da ve Latin Amerika ülkelerinde stadyum konserleri hayata geçirildi.
 
Britpop ruhu orada olacak
 
Bu akşam Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşecek konserde britpop döneminin altın çocuğunu ağırlayacağız. Oasis artık yok. NME’nin yaşam kaynağı Oasis vs. Blur kavgaları tarihin tozlu sayfalarına çoktan çekildi. 90’lar gittikçe bizden uzaklaşan bir liman konumunda. Britpop ise tıpkı 70’lerin blues rock’ı gibi artık yaşamayan ama hatırladıkça iyi hissettiren bir tavır özelliğinde. Liam Gallagher konserinde tüm bunların birleşimine tanık olabiliriz. Son bir yıl içinde gerçekleştirdiği yüzlerce konser gösteriyor ki Liam İstanbul’da tam performans sahnede olacak. Dahası, o büyük enerjiye direkt olarak bizi de dahil edecektir. 
 
Bugünün tam programı
 
İstanbul Blue Night sponsorluğunda gerçekleşecek organizasyon tüm güne yayılan konserlerle izleyicilerini saat 14.00 itibarıyla KüçükÇiftlik Park’a bekliyor. Yerli alternatif rock isimlerinden Yokuz, Evrencan Gündüz ve Adamlar ilk üç sırayı alırken, hemen ardından sahneye Mor ve Ötesi çıkacak. Liam Gallagher’ın öncesinde sahnedeki son isim ise kökleri milenyum dönemine kadar giden ekip Starsailor olacak.
 
Konser yolunda dinlemeniz gereken 9 şarkı
 
- ‘Wall of Glass’
 
- ‘Chinatown’
 
- ‘Live Forever’
 
- ‘Rock ‘N’ Roll Star’
 
- ‘You Better Run’
 
- ‘Bold’
 
- ‘Morning Glory’
 
- ‘Greedy Soul’
 
- ‘D’You Know What
 
- I Mean’
 
- ‘Shakermaker’