Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Baba Zula'dan Derin Derin

Baba Zula'dan Derin Derin

Baba Zula'dan Derin Derin26 Eylül 2019 - 12:09
Geleneksel doğu kökenli enstrümanların kullanımını elektronik öğelerle birleştirerek bambaşka ufuklar aralayan BaBa ZuLa, Murat Ertel yapımcılığındaki 10. albümünde, ötelenen kültürlerin, hayata kattığı anlamları ve bu anlamların oluşturduğu döngüyü anlatıyor.

BaBa ZuLa, 5 yıllık bir sürenin ardından dinleyicilerine sunduğu “Derin Derin” albümünü, tam da hayatın döngüsüne uygun bir şekilde, 4 yaşından 92 yasına, hayatın farklı evrelerindeki aile bireyleri ile oluşturdu. Mengü Ertel’in çalışmalarından faydalanarak oluşturulan kapakta sanat yönetmenliğini Esma Ertel ile birlikte Murat Ertel yaptı. BaBa ZuLa logosunu ve albüm adını aile dostu, Türkiye’nin yaşayan en önemli kaligrafi üstadı, 92 yaşındaki hattat Ethem Çalışkan yorumladı. 

 

 

Kapakta yer alan fotoğraflar ise 150 yıllık bir objektif ve körüklü bir fotoğraf makinesi ile 200 yıl öncesinin teknikleriyle 1851 studio tarafından çekildi.

 

 

Albümde yer alan elektro saz da bariton elektro ud da nevi şahsına münhasır enstrümanlar olarak onları çalan Osman Murat Ertel ve Periklis Tsoukalas tarafından tasarlandı ve dünyada tekler.

 

 

Grubun Ertel dışındaki kurucu üyesi Mehmet Levent Akman albümde elektronik sesler dışında ziller, kaşıklar, bendir ve vurmalı çalgılarda yer alıyor.

 

 

Grubun perküsyoncusu Ümit Adakale ise Trakya All Stars’ın orkestra şefliği dışında Okay Temiz, Burhan Öçal gibi müzisyenlerle de çalıyor.

 

 

Albümde yer alan ve müzik videosunu Cenk Kaptan’ın yaptığı “Kervan Yolda”, aynı zamanda “Mix it easy” sloganıyla hareket eden “Mixart” müzik platformunda bulunuyor. Müzisyenleri ve dinleyicileri biraraya getiren müzik platformu Mixart sayesinde dinleyiciler, sevdikleri sanatçıların orkestra şefi oluyor. Mixart’ta, orijinal parçaların içinde geçen enstrümanlar ve vokaller belli döngüler halinde dinleyiciye sunuluyor. Dinleyici de parçayı istediği gibi düzenleyebiliyor.

 

 

BaBa ZuLa’nın “Derin Derin” albüm kapağı, insanlığın en büyük trajedisine işaret ediyor. Bu kapak, kendi coğrafyasında, özellikle ülkemizde ötelenen ve hırpalanan aşık kültürü ve pek çok başka alternatif kültürün, bu ötelenmeye karşın, hayata nasıl güzel tohumlar ekip, Dünya’ya nasıl çok renkli anlamlar kazandırdığını ve bunun hayatın bir döngüsü haline gelmesini anlatıyor.