Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » Anı yaşayan bir müzisyen Jamie Cullum

Anı yaşayan bir müzisyen Jamie Cullum

Anı yaşayan bir müzisyen Jamie Cullum14 Ekim 2018 - 11:10
20 yılı aşkın süredir sahnede olan İngiliz müzisyen Jamie Cullum, Akbank Caz Festivali kapsamında 23 Ekim’de vereceği konser öncesinde Bond müziklerini, yeni albümünü, İstanbul izleyicisiyle anılarını ve müziğe bakışını anlattı.
GÜLDEN ÖKTEM
 
Bu yıl 17-28 Ekim arasında 28’inci kez yapılacak Akbank Caz Festivali’nde İngiliz müzisyen Jamie Cullum 23 Ekim’de Volkswagen Arena’da bir konser verecek. Konser öncesi sorularımızı yanıtlayan Cullum: “Sahnede olduğumda gerçekten anı yaşıyorum. Günlük yaşamım bu anı bağdaştırmam mümkün değil. Sahnedeyken çok fazla düşünmüyorum, kendimi kas hafızama ve adrenale bırakıyorum. Sahnede olmak beni mest ediyor” diyor.
 
- Bundan yedi yıl önce İstanbul Caz Festivali kapsamında santralistanbul’da bir konser vermiştiniz. Tam siz konserde kendinizi piyanonuza kaptırmış şarkınızı seslendirirken bir anda ezan okunmaya başlamış ve siz de şarkı söylemeyi kesip piyanoyla ezana eşlik etmiştiniz. Üzerinden çok zaman geçti ama konser ertesi soramadığım için şimdi sormak isterim, ne hissetmiştiniz o gece?
 
 
O geceyi çok iyi hatırlıyorum. Çok klişe olabilir, ama eğer dinlemeyi bilirsek müzik hep bir şekilde etrafımızda. Emprovize ve caz müziği yapan biri olarak, bu tür eşliklerin en sevdiğim şeylerden biri olduğunu söyleyebilirim. Etrafınızda olup bitene hemen ve müzikal bir dille yanıt verebilmek, herhangi bir senaryoya ya da bir metne bağlı kalmadan özgürce çalabilmek bence güzel bir şey.
 
‘Her seferinde şaşırtıyor’
 
- Burada pek çok kez sahneye çıkmış bir isim olarak İstanbul seyircisinin yıllar içindeki tepkileri hakkında nasıl bir değerlendirmede bulunursunuz?
 
İstanbul seyircisi beni her seferinde şaşırtan bir kitleden oluşuyor. Her seferinde harika tepkiler alıyorum. Bana şarkılarımda en çok eşlik eden seyircilerin başını İstanbul seyircisi çekiyor, diyebilirim. Ekibimle birlikte sahneye çıkarken ve inerken her seferinde coşkuyla yaklaşıyorlar. Ben de onlarla her seferinde bu konser deneyimini en yüksek seviyede yaşamak istiyorum.
 
- Geçen yıl, yeni albümünüzün üzerinde çalışmaya başladığınızı duyurdunuz. Bu albümün arkasında nasıl bir hikâye var?
 
Yeni yılın ilk günlerinde çıkarmayı düşündüğüm albümün söz ve müziklerine odaklanmış durumdayım. Söz yazarı yönümü ortaya çıkaracak bir albüm olması için elimden geleni yapıyorum. Bütün sözleri ve kayıt işlerini evde yaptım. Yani bence hepsi oldukça kişisel şeyler ve bununla gurur duyuyorum.
 
- ‘Heard It All Before’ albümünüzün yayınlanmasının gelecek sene 20’nci yılı olacak. Çok uzun bir zamandır sahnedesiniz. Müzikal yolculuğunuzu nasıl özetlersiniz?
 
Gitmek, çalmak ve o bir parçası olmak istediğim çok uzun yollar var. Aslında şu anda yapmak istediğim şey, daha çok çalışıp daha iyi bir şeyler üretmek için kendimi daha çok zorlamak.
 
Bond için müzik yapmak büyük bir sınav’
 
- Sahneye çıkmadan önce yaptığınız bir ritüel filan var mıdır?
 
Korkarım hiçbir ritüelim yok. Ekiple birlikte biraz çene çalıp biraz da tek başıma vokal provası yaparım.
 
- Sahnedeyken anı yaşamayı seviyorsunuz, desek yanlış olmaz sanırım...
 
 
Sahnede olduğumda gerçekten anı yaşıyorum. Günlük yaşamım bu anı bağdaştırmam mümkün değil. Seyircinin karşısına çıktığımda çok fazla düşünmüyorum, kendimi kas hafızama ve adrenale bırakıyorum. Sahnede olmak beni mest ediyor.
 
- Bir sonraki ‘James Bond’ filminin müziklerini yapmak istediğinizi söylemişsiniz. Bu konuda herhangi bir gelişme var mı?
 
Bir ‘Bond’ filmi için şarkı yazabilmek büyük bir sınav olabilir. Ama şu anda yapmak istediğim tek şey, yeni albümüme yoğunlaşmak ve çıkarmak!