Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » 24. İstanbul Caz Festivali başlıyor

24. İstanbul Caz Festivali başlıyor

24. İstanbul Caz Festivali başlıyor04 Temmuz 2017 - 03:07 | Christian McBride, Fatih Erkoç, Korhan Futacı ve Kandace Springs festivalde sahne alacak isimler. Paco de Lucia ise özel bir konserle anılacak.
Bu yıl caza daha bir odaklanan 24. İstanbul Caz Festivali, 4-20 Temmuz tarihleri arasında şehrin iki yakasında ses verecek
SELAY SARI
 
İlk düzenlendiği 1994'ten beri İstanbul'u temmuz ayında bir müzik başkentine dönüştüren İstanbul Caz Festivali, 4-20 Temmuz tarihleri arasında 24. yaşını kutlayacak. Bu akşam saat 20.00'de Avusturya Başkonsolosluğu'nda bulunan Kültür Ofisi Bahçesi'nde gerçekleşecek açılış konserinde bu yılın Yaşam Boyu Başarı Ödülleri, festivalin demirbaşı TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası'nın şefi Kamil Özler'e ve pop müzik ile elde ettiği ünü, Türkiye'de cazın tanıtılması için kullanan saksofon sanatçısı ve vokal Fatih Erkoç'a verilecek. Ödül töreni sonrasında Erkoç, ardından Avusturyalı Balkan-swing grubu DELADAP birer konser verecek.
 
Yerliler için 'Vitrin'
 
İKSV'nin düzenlediği, Garanti Caz Yeşili'nin sponsoru olduğu, açılış konseri dahil 22 etkinliğin yer aldığı festival programı, bu yıl önceki senelere göre daha çok caz ve alt türlerine odaklandı. Bir de Pelin Opcin direktörlüğündeki festivalin bu yıl ilk kez imza atacağı 'Vitrin' projesi var. Yurt dışı festivallerde sıklıkla uygulanan, yerli isimlerin uluslararası müzik sektörünün önemli temsilcilerinin odağına konulduğu, isminden de anlaşılacağı gibi dünya vitrinine çıkarıldığı bu proje, festivalin ilk günlerinde, 5-8 Temmuz arasında sürecek. Böylece Türkiye'nin caz ve alternatif sahnesinden, Korhan Futacı'dan Ceylan Ertem'e, MadenÖktemErsönmez'den geçtiğimiz yılın Genç Caz finalisti Geeva Flava'ya birçok isim, yurt dışı eşiğini atlama fırsatını yakalayacak.
 
Festival programında, 20. yüzyıl flamenkosunun sembol ismi Paco de Lucia anısına, sanatçıyla beraber çalışmış efsane isimlerin ve gitaristin 'Palenque' şarkısını 'Tuana' olarak Türkçe şarkı dağarcığına kazandırmış Levent Yüksel'in sahne alacağı, 8 Temmuz'daki 'Beyond the Memory'; 'Birdman'in müzikleriyle kitlelerin bateriye bakış açısını değiştirmiş baterist Antonio Sanchez ve grubu Migration'ın 14 Temmuz'daki konseri, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası'nın saksofon virtüözü Joshua Redman, basın hem gitar hem kontrbas formunda üstadı Christian McBride ve Prince'in desteğini almış vokal Kandace Springs'e eşlik edeceği 11 Temmuz'daki konser ve yeni cazın yükselen isimlerinden, ilk solo albümü 'Uprising'i çalacak bas gitarist Miles Mosley'in Beykoz Kundura'daki 7 Temmuz performansı ön plana çıkıyor.
 
 
23 yılın sözleri afişlerde
 
Festivalin #şarkılarkonuşur temasıyla hazırlanmış, festivalin 23 yılına damga vurmuş isimler ve şarkıların bulunduğu afişleri dikkat çekici. "Aç kapıyı gir içeri", "I'll be there (Orada olacağım)", "La vie ne vaut être vécue sans amour (Hayat aşksız yaşamaya değmez)", "Yo vengo a ofrecer mi corazón (Kalbimi sunmaya geldim)", "E o sol penetrou no meu coração (Ve güneş kalbime girdi)", "Mitt er ditt og ditt er mitt (Benim olan senin ve senin olan benim)", "Mala me li çenda mala we be Duwarê ortê bila tunebe (Evlerimiz yan yana olsun, ortadaki duvar olmasın)"... Özdemir Erdoğan, Nile Rodgers, Jane Birkin, Mercedes Sosa, Mariza, Björk, Aynur ve daha nicelerinin şarkıları, İstanbul Caz Festivali'nin bu yılki afişlerini süslüyor.
 
Festival programı
 
4 Temmuz @ 21.00, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi - Festival Açılış Konseri: Fatih Erkoç, DELADAP
5 Temmuz @ 20.00, Fransız Sarayı Bahçesi - "Terramondo" Jacky Terrasson & Stephane Belmondo, Can Çankaya & Kağan Yıldız
5 Temmuz @ 22.00, Salon İKSV - Korhan Futacı ve Kara Orkestra, Rain Lab: İdil Meşe & Da Poet
6 Temmuz @ 19.00, Kadıköy, Moda - Gece Gezmesi
7 Temmuz @ 19.45, Beykoz Kundura - Junun feat. Shye Ben Tzur & The Rajasthan Express, Miles Mosley, Bilal Karaman Trio, MadenÖktemErsönmez
8 Temmuz @ 13.45, Salon İKSV - Caz Matine: Yürüyen Merdiven, Geeva Flava
8 Temmuz @ 15.00, Sakıp Sabancı Müzesi The Seed - Çocukça Bir Gün
8 Temmuz @ 19.30, Zorlu PSM Drama Sahnesi - Taksim Trio
8 Temmuz @ 21.30, Zorlu PSM Ana Sahne - Paco de Lucia anısına 'Beyond the Memory'
9 Temmuz @ 16.00, Fenerbahçe Khalkedon - Parklarda Caz
10 Temmuz @ 20.30, Swissotel the Bosphorus Sultan Park - Christian McBride's New Jawn, Kandace Springs
11 Temmuz @ 21.00, Zorlu PSM Ana Sahne - Joshua Redman, Christian McBride, Kandace Springs ve TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası
12 Temmuz @ 20.30, Uniq Hall Açıkhava Sahnesi - 'Havana Gecesi' Roberto Fonseca, Dayme Arocena
13 Temmuz @ 19.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi - Mehmet Ali Sanlıkol & Whatsnext? feat. Tiger Okoshi
13 Temmuz @ 21.30, Zorlu PSM Drama Sahnesi - Nik Bärtsch's Ronin
14 Temmuz @ 19.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi - Antonio Sanchez & Migration
14 Temmuz @ 21.30, Zorlu PSM Drama Sahnesi - Kerem Görsev Quartet
17 Temmuz @ 21.00, The Grand Tarabya Panorama Terrace - Fatoumata Diawara & Hindi Zahra
18 Temmuz @ 21.00, The Marmara Esma Sultan Yalısı - Dee Dee Bridgewater
18 Temmuz @ 22.30, Salon İKSV - Donny McCaslin 'Beyond Now'
19 Temmuz @ 21.00, Beykoz Kundura - Bokante, Bill Laurance
20 Temmuz @ 20.30, Sakıp Sabancı Müzesi - Isfar Sarabski, Basel Rajoub's Soriana feat. Sirojiddin Juraev