Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Müzik » 102 yaşında ve hâlâ sahnede

102 yaşında ve hâlâ sahnede

102 yaşında ve hâlâ sahnede06 Temmuz 2017 - 06:07
Duke Ellington ve Billy Strayhorn'un lise arkadaşı, ayaklı caz tarihi niteliğindeki tenor saksafon ustası Fred Staton, Manhattan'da hâlâ saatler süren performanslar sergiliyor
Tenor saksafoncu Fred Staton, 102 yaşında olmasına rağmen hâlâ Manhattan'da kulüplerde piyanist Bertha Hope ile birlikte sahneye çıkıp saatler süren performanslar gerçekleştiriyor.
 
NY Times'ta hakkında uzun bir yazı kaleme alınan Staton ile yıllardır aynı sahneyi paylaşan Bertha Hope, "Hâlâ sound'u için çok titizleniyor. Beni hep şaşırtıyor ve bana ilham veriyor. Her çalışımızda ondan yeni şeyler öğreniyorum" diyor.
 
Fred Staton, caz tarihini de beraberinde yaşatıyor. Duke Ellington ve Billy Strayhorn ile Pittsburgh’da aynı lisede okuyan sanatçı Amerikalı efsane caz davulcusu Art Blakey, caz trompetçisi Roy Eldridge, caz piyanisti Erroll Garner ve caz piyanisti Earl Hines'ın aralarında olduğu cazın duayenleriyle de çalıştı. Geçmişte Al Vollmer, Zeke Mullins ve Jackie Williams'ın aralarında bulunduğu tecrübeli isimlerle birlikte Harlem Blues and Jazz Band adlı grupta yer aldı. 60 yaşına kadar sigara ve alkol tükettiğini söyleyen Staton, sahip olduğu eklem rahatsızlığı ve güçsüzlüğüne rağmen hâlâ çalmaya devam ediyor. “Hâlâ çalabildiğim için minnettar ve huzurluyum” diyen sanatçı, performanslarına son hızla devam ediyor.