Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Yüzleşmenin yazarı

Yüzleşmenin yazarı

Yüzleşmenin yazarı05 Ocak 2016 - 05:01
Nobelli yazar Toni Morrison'ın "Sevilen"i, gerçek bir hayat hikayesinden yola çıkarak kölelik kavramının derinliklerine iniyor
 
 
Nobel Edebiyat Ödüllü Toni Morrison'a Pulitzer Edebiyat Ödülü kazandıran romanı "Sevilen" (Beloved), kölelik hakkında yazılmış etkileyici romanlardan biri olarak kabul edilir.
 
 
Kitap, kocası Robert ile birlikte Kentucky'den kaçarak Ohio'ya sığınan ve siyahi bir köle olan Margaret Garner'ın hayat hikayesinden yola çıkarak romanlaştırılmıştır. Garner, Ohio'da yakalanır ve bebeği de kendisi ile aynı kaderi paylaşmasın diye onu öldürmek zorunda kalır.
 
 
 
 
Morrison'ın Margaret Garner'dan esinlenerek yarattığı karakteri Sethe ise kaçak bir köledir ve öldürdüğü iki yaşındaki kızı 'Sevilen'in ilk önce ruhsal daha sonra da fiziksel geri dönüşüyle birlikte unutmaya çalıştığı geçmişinin izlerini yeniden hatırlar. Bu yüzünden de zarar görmeye başlar.
 
Romanda, yalnızca Sethe’in kölelik günlerinin izleri görülmez, aynı zamanda sevgilisi Paul D, kayınvalidesi Baby Suggs, diğer kızı Denver da bu acı hatıraları yaşayarak hayatta kalmaya çalışırlar.
Morrison romanında, acı hatıralarla yüzleşmeyi ve parçalanmış benliği tekrar bütünleştirmeyi aktarır okuruna. 
Etiketler: toni morrison  Beloved  Sevilen  Pulitzer  Nobel