Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Ülkü Tamer hayatını kaybetti

Ülkü Tamer hayatını kaybetti

Ülkü Tamer hayatını kaybetti02 Nisan 2018 - 09:04
Şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen Ülkü Tamer , dün gece Muğla’nın Bodrum ilçesindeki evinde 81 yaşında hayatını kaybetti
Şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen Ülkü Tamer, 81 yaşında Muğla’nın Bodrum ilçesinde hayata veda etti. İlçeye bağlı Turgutreis Mahallesi’nde yaşamını sürdüren Tamer, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle evinde yaşamını yitirdi. Tamer’in cenazesinin, bugün Turgutreis Merkez Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrası Gümüşlük Mahallesi’ndeki mezarlıkta toprağa verilecek.
 
 
1937 yılında Gaziantep’te dünyaya gelen Tamer, Ortaöğrenimine İstanbul’da devam etti. Robert Koleji’nden 1958 yılında mezun olan Tamer’in şiirleri, lise yıllarında edebiyat dergilerinde yayımlanmaya başladı. 1950’li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerinden biri olan Tamer, yetmişin üstünde kitap çevirmiş, şiir antolojileri hazırlamıştı.
 
 
Tamer, öğrenimine bir süre Gazetecilik Enstitüsü’nde devam etti. 1964-1968 yıllarında oyunculuk yaptıktan sonra, yayıncılık ve çevirmenlikle uğraşan Tamer, Milliyet Yayınları’nda da danışman-editör olarak çalıştı. Milliyet Çocuk ve Sanat Olayı dergilerini çıkardı. Şiirleri 1954’ten itibaren Kaynak, Pazar Postası, Yeditepe, Yeni Dergi, Papirus, Sanat Olayı gibi dergilerde yayımladı. İlk şiir kitabı Soğuk Otların Altında 1959’da çıktı. Çoğunlukla keskin bir ironiyle örülmüş derin acıların ve beşeri trajedilerin dile geldiği şiirlerinde, 1970’lerden sonra toplumsal duyarlıklar da öne çıktı.
 
Ödüllerle dolu bir yaşam
 
Edith Hamilton’dan Mitologya çevirisiyle TDK 1965 Çeviri Ödülü’nü kazandı. “İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür”(1966) kitabıyla 1967 Yeditepe Şiir Ödülü’ne, 1979’da çevirileri nedeniyle Macaristan Halk Cumhuriyeti’nce verilen Endre Ady Ödülü’ne, “Alleben Öyküleri” kitabıyla 1991 Yunus Nadi Ödülü’ne, 2014’te “Bir Adın Yolculuktu” adlı kitabı ile Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü’ne değer bulundu. 
 
Etiketler: Ülkü Tamer  şair