Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Sonbaharın habercisi: İstanbul Kitap Fuarı

Sonbaharın habercisi: İstanbul Kitap Fuarı

Sonbaharın habercisi: İstanbul Kitap Fuarı09 Ekim 2017 - 05:10
Bu yıl 36. kez düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı'nın programı dün yapılan bir basın toplantısında duyuruldu. Kore'nin Onur Konuğu olduğu fuarda bir de bu yıl edebiyatıyla ilk kez ağırlanan bir ülke var: Kolombiya
İstanbul'un uzak topraklarında, Büyükçekmece'de konumlanan ve her sonbahar kitapseverleri şehrin o noktasında buluşturan İstanbul Kitap Fuarı 4 Kasım'da düzenlenecek bir açılışla başlayacak. Bu yıl 36. kez kapılarını açmaya hazırlanan ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğinde 12 Kasım'e dük sürecek fuarın Onur Konuğu bu yıl Kore. Bu yıl Türkiye ile Kore'nin diplomatik ilişkilerinin başlamasının 60. yılı vesilesiyle, iki ülke karşılıklı bir dizi etkinlik düzenliyor. Türkiye'nin geçen mayıs ayında Seul Kitap Fuarı'na Onur Konuğu olarak katılmasına paralel olarak Kore'de İstanbul kitap fuarında yine bu vesileyle ağırlanacak. 'İpek Yolu’nun iki Ucu: Türkiye ve Kore' temasıyla fuarda 1 numaralı holde konumlanacak Kore stantlarında kitapları Koreceden Türkçeye çevrilmiş ve çevrilmek üzere olan yazarlar okurlarıyla buluşacak. Etkinlikler kapsamında 'Gri Kardan Adam’ın yazarı Ch’oe Yun ve Kim Ae-ran, Martı Yayınları’ndan çıkan 'Başka Topraklarda Rüzgar Sert Eser’in yazarı Son Hong-gyu, Lee Seong-Bok, Chun Yang Hee ve Doğan Egmont Yayınları’ndan çıkan 'Gümüş Somon’un Büyük Yolculuğu’nun yazarı Ahn Do-hyun etkinliklerde; Erciyes Üniversitesi tarafından şiirleri Türkçeye çevrilen şairler Chun Yang-hee ve Lee Seong ise şiir dinletisinde yer alacaklar.
 
Bir kitap şeklinde tasarlanan Kore logosu aynı zamanda Kore’nin geleneksel beş rengini içeriyor. Kore’nin 1 nolu holde bulunan ulusal standında ise hem yayıncılığı hem kültürünü tanıtıcı özel sergiler yer alacak. Bu kapsamda 'İllüstrasyon Sergisi', 'Çeviri Edebiyat Eserleri Sergisi', 'Kore Kültürü’ne Giriş Sergisi', 'e-kitap Sergisi', 'Manhwa (manga) Sergisi' ve 'Webtoons Sergisi2, Kore sunumunu renklendirmeyi ve ülkenin genel kültürü üzerine fikir vermeyi amaçlıyor.
 
4 Kasım Cumartesi günü gerçekleşecek fuar resmi açılış töreni sonrasında 1 nolu holdeki Kore ulusal standının açılışı, geleneksel Kore dansı performansı ile başlayacak ardından etkinliklerle devam edecek. 
 
 
Onur Yazarı Ayla Kutlu 
 
Yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı İstanbul Kitap Fuarı, yine her yıl olduğu gibi dokuz gün süresince söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleriyle birlikte 300 etkinliğe ev sahipliği yapacak. Fuar, bu seneki teması 'İyi ki Varsın Edebiyat' ile edebiyatın hayattaki önemini bir kez daha hatırlatarak kitapların gücünü keşfetmek üzere özenli bir etkinlik programı ve on binlerce kitap çeşidi ile okurları için hazırlanıyor.
 
36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı onur yazarı Ayla Kutlu, fuar süresince çeşitli panel ve söyleşilerle okurlarıyla buluşacak. Fuarda ayrıca Ayla Kutlu için hazırlanan armağan kitap ve “İnsanlığın Öbür Yarısının Yazarı AYLA KUTLU” başlıklı seçme metin ve fotoğraflardan oluşan bir de sergi yer alacak.
 
36 yıldır ilk konuk: Kolombiya 
 
Bu sene ilk kez kitap fuarına katılacak olan Kolombiya 4-7 Kasım 2017 tarihleri arasında açık olacak Uluslararası Salon’da yer alacak. Etkinlikler kapsamında Kolombiya ve dünya edebiyatının en önemli yazarlarından Gabriel Garcia Marquez’in yaşamı ve edebiyatının konu edildiği 'Gabo: Gerçeğin Büyüsü' filminin gösterimi yapılacak. 4 Kasım Cumartesi günü gösterilecek filmin ardından Kolombiyalı yazar Carlos Granés ve Kolombiya Büyükelçisi yazar Juan Alfredo Pinto Saavedra izleyicilerin sorularını yanıtlayacaklar.