Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Orhan Pamuk'a Tolstoy Ödülü

Orhan Pamuk'a Tolstoy Ödülü

Orhan Pamuk'a Tolstoy Ödülü04 Kasım 2016 - 11:11
Tolstoy'un evinin bulunduğu bölgeden ismini alan Yasnaya Polyana Edebiyat Ödülü'nün uluslararası ayağının bu yılki kazananı, 'Kafamda Bir Tuhaflık' ile Orhan Pamuk oldu
Uzun listesinde dünyadan 31 yazarın yer aldığı, Yasnaya Polyana Edebiyat Ödülü’nün kazananı Orhan Pamuk oldu. Rus yazar Lev Tolstoy'un anısını yaşatmak adına düzenlenen ve ismini ünlü yazarın evinin bulunduğu Yasnaya Polyana’dan alan ödülün, 2016 yılı kazananları Bolşoy Tiyatrosu'nda düzenlenen tören ile açıklandı.
 
Adaylar arasından Nobel ödüllü Alman Herta Müller, Fransız Jean Patrick Modiano ve Güney Afrikalı John Maxwell Coetzee gibi yazarların olduğu uzun listeden Orhan Pamuk ödülün sahibi olarak çıktı.
Orhan Pamuk, 2014 yılında yayımlanan 'Kafamda Bir Tuhaflık' romanıyla bu yıl ikinci kez verilen Yabancı Edebiyat kategorisinde ödüle değer görüldü. Jüri üyesi ve yazar Alexei Varlamov, Pamuk'un ödüle değer görülen romanı ile ilgili, "Bu bir oturuşta okunması mümkün olmayan çok yüzlü ve hikayeli roman, yazarın doğduğu şehre, İstanbul'a, aşkını ilanı" yorumunu yaptı.
 
Pamuk, ayrıca 1 milyon ruble, yani yaklaşık 50 bin lira para ödülünün de sahibi olurken kitabın Rusça çevirmeni Türkolog Apollinariya Abturina ise 200 bin ruble ödül kazandı. Yasnaya Polyana Büyük Ödülü ise bu yıl iki yazar, Narine Abgaryan ve Aleksandr Grigorenko arasında paylaştırıldı. 
 
Törene katılmayan Orhan Pamuk, görüntülü olarak törendeki konuklara, "Bu büyük onur için jüriye çok teşekkür ederim. Yalnız ben değil, bütün modern Türk edebiyatı Rus edebiyatından çok şey öğrenmiştir. Ben bu öğrendiklerimi çalıştığım üniversitede öğrencilerime anlatmaya devam ediyorum" mesajını iletti. Pamuk şubat ayındaki törene katılacağını da açıkladı.