Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Nâzım Hikmet'e mektup var

Nâzım Hikmet'e mektup var

Nâzım Hikmet'e mektup var01 Ağustos 2017 - 02:08
Hiroşima'ya atılan atom bombasını konu alan 'Kız Çocuğu' şiirinden etkilenerek Nâzım Hikmet'e mektup yazan dört Japon kadının mektupları ve şairin onlara cevabı ilk kez gün yüzüne çıkartıldı
MERT İNAN / İSTANBUL
 
Nâzım Hikmet'in 54.ölüm yıldönümünde, ünlü şaire; Marumori Tomiko, Sasaki İosiede, Nagata Masako, Kavakida Vaka isimli dört Japon kadın tarafından 1960'da yazılan mektuplar ilk kez gün yüzüne çıkartıldı. Nâzım Hikmet'in 6 Ağustos 1945, tarihinde ABD’nin Japonya’nın Hiroşima kentine attığı atom bombasını konu alan 'Kız Çocuğu' şiirinden etkilenerek, ünlü şaire şükran mektubu yazan Japon kadınlar; "'Kız Çocuğu' şiirinizin duygulandırmadığı tek bir insan yoktur. Onu ne zaman sesli okusam gözyaşları boğazımı düğümlüyor. Yüreğim acıyla dolup taşıyor, Hiroşima’yı unutmamanın gerekliliğini insanlara bağırarak anlatma zorunluluğunu hissediyorum," ifadelerini kullanıyor.
İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyesi tarihçi Mehmet Perinçek tarafından Toplumsal Tarih Dergisi'nde ilk kez yayınlanan mektuplar, 57 yıl sonra eski Sovyet arşivlerinden gün yüzüne çıkartılırken, mektuplar evlatlarını kaybeden annelerin feryatlarını içeriyor. Japon kadınların 57 yıl önce kaleme aldıkları mektuplar, o dönem Sovyet Kadınları Komitesi ve Tüm Birlik Sendikalar Merkez Konseyi’nin aylık yayın organı Sovyetskaya Jenşina dergisi aracılığıyla Nâzım Hikmet ulaşıyor. 
 
Dünyada barış adına
 
Nâzım'a mektup yollayan isimlerden Kavakida Vaka, "Beklenmedik mektubumdan dolayı sizden özür dilerim. 'Kız Çocuğu' şiirinizin duygulandırmadığı tek bir insan yoktur. Onu ne zaman sesli okusam gözyaşları boğazımı düğümlüyor. Yüreğim acıyla dolup taşıyor, Hiroşima’yı unutmamanın gerekliliğini insanlara bağırarak anlatma zorunluluğunu hissediyorum. Bizden çok uzaktasınız ve adresinizi bilmiyoruz. Bu nedenle bu şiiri onayınız olmadan kullandığımız için sizden özür dileriz. Şiirinizi söylendiği gibi muhafazakâr olmayan insanların ruhunu derinden etkileyeceğine eminiz. Size içten teşekkürlerimizi gönderiyoruz. Tüm dünyada barış adına mücadele edebilmeniz için hep sağlıcakla kalın" ifadelerini kullanıyor.
 
Nagata Masako ve Marumori Tomiko'nun kaleme aldığı mektuplarda ise " Atom bombardımanının 1960’taki yıldönümünde sizin Kız Çocuğu şiirinizle birlikte evleri dolaştık ve kapalı kapıları çaldık, dört bir yanda insanlarla konuştuk. İnsanlarda yerküredeki herhangi bir savaşa karşı tepkinin büyüdüğünü hissettik" satırları dikkat çekiyor.sokağın köşesinden dönüyorum…" 
 
"Japon Kız Kardeşlerime Müteşekkirim"
 
Nâzım Hikmet ise kendisine gönderilen mektuplara, "Japon Kız Kardeşlerime Müteşekkirim…" başlıklı ilk kez gün yüzüne çıkartılan mektubuyla cevap verirken; "Yüzlerce dürüst ve yetenekli şair, Hiroşima hakkında şiir yazdı. Onların arasında sadece sanatın seçkin eserleri değil, ayrıca insan vicdanının tartışmaya yer bırakmayan şahitliği de var. Biliyorum ki o, Japon arkadaşlarıma yaşam mücadelesinde yardımcı oldu. O, Japon kadınlarının yazdığı üzere, koyu muhafazakârlığıyla nam salmış bölgelerde bulunuyor. Yüce işlerinde yanlarına benim Kız Çocuğu'mu aldıkları ve ona yaşama imkânı verdikleri için Japon kız kardeşlerime sonsuz teşekkür ederim" satırlarını kaleme alıyor.