Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Nâzım Hikmet 115. yaşında anılacak

Nâzım Hikmet 115. yaşında anılacak

Nâzım Hikmet 115. yaşında anılacak16 Ocak 2017 - 11:01
Ölümünün üstünden 115 yıl geçen Türkçe edebiyatın en büyük şairi Nâzım Hikmet, yıl boyu çeşitli etkinliklerle anılacak. Bunlardan ilki ise Bursa'da gelecek hafta yapılacak
Nâzım Hikmet'in uzun cezaevi yılları 1940 senesinin şubat ayında Çankırı'ya gönderilmesiyle başladı ancak kentin sert havasının şairin sağlığına iyi gelmediğinden Bursa'ya gönderilme kararı çıktı. Neredeye 10 yıla yakın kaldığı Bursa Cezaevi'inde birçok şiir yazdı, eser üretmeye devam etti...
 
Nâzım Hikmet'in Bursa Cezaevi yılları birçok isme, filme, oyuna ilham oldu ve olmaya devam ediyor. Bursa'nın Nilüfer Belediyesi de 2012 yılında kente kurduğu kültür sanat evine Nâzım Hikmet Kültür Evi adını verdi. 5 yıldan bu yana kentin ve bölgenin pek çok önemli etkinliğine ev sahipliği yapan kültür evi, adını aldığı Nâzım Hikmet'in ölümünün 115. yılında önemli bir etkinlik dizisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
 
Daha önce hiç düzenlenmemiş önemli bir proje için kolları sıvayan Nilüfer Belediyesi, 'Nazım’ı Yazanlar' sergisi ve kitabı ile kentte uzun soluklu bir etkinlik başlatıyor. Bugüne kadar Nâzım Hikmet adına düzenlenmiş en kapsamlı çalışmalardan biri olarak nitelendirilen proje, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi ve İş Bankası Kültür Yayınları iş birliği ile hayata geçiriliyor.
 
 
'Nâzım’ı Yazanlar' adını taşıyan proje kapsamında Nâzım Hikmet'in yaşamı, yapıtları ve siyasi mücadelesi hakkında kitaplar kaleme almış; şiirden müziğe, resimden sinemaya eserlerinde onun izini bugüne kadar taşımış isimler bir araya geliyor. Bu isimlerin fotoğrafları hem bir sergiyle izleyicinin karşısında olacak hem de bu sergi çerçevesinde bir kitap yayımlanacak. Sanat yönetmenliğini fotoğraf sanatçısı Attila Durak’ın üstlendiği serginin fotoğraf çekimleri Kemal Arslan ve Ersin İleri tarafından gerçekleştirildi.
 
Nâzım Hikmet hakkında yapılmış çalışmaların büyük bir bölümü ilk kez bir arada sunmayı amaçlayan bu proje ile Nâzım ile tanışmış ve dostluk kurmuş isimler de belgelenmiş olacak. Proje, 7 Ocak'ta hayatını kaybeden Refik Erduran, Hıfzı Topuz ve Moskova’da Nâzım Hikmet ile görüşmüş son Türk gazeteci olan Orhan Karaveli'nin aralarında olduğu birçok yazar ve sanatçıyı kapsıyor. 
 
Ayrıca eserlerinde Nâzım’ın etkisini günümüze dek taşıyan Orhan Pamuk, Fazıl Say, Genco Erkal, Ayşe Kulin, Biket İlhan, Mehmet Aksoy ve Ara Güler'in aralarında olduğu farklı sanat disiplinlerinde eser üreten isimler ile pek çok araştırmacı, akademisyen ve edebiyatçının fotoğrafları Nâzım’ın yaşam öyküsünün kronolojisini esas alarak, bir zaman tüneli üzerinde izleyiciye sunuluyor. 
Editöryal konseptini Boğaziçi Üniversitesi’nden Zeynep Uysal ve Murat Gülsoy üstlendiği 'Nâzım’ı Yazanlar' projesinin bu ilk sergisi, 17 Ocak Salı günü saat 18.00’de Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açılacak ve 17 Mart tarihine kadar burada görülebilecek. Daha sonra İş Bankası Kültür Yayınları, projenin kitabını önümüzdeki aylarda okurla buluşturacak.