Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » “Kübist Şair Nâzım Hikmet” söyleşisi

“Kübist Şair Nâzım Hikmet” söyleşisi

“Kübist Şair Nâzım Hikmet” söyleşisi08 Ocak 2018 - 10:01
CerEdebiyat, doğumunun 116. Yıl dönümünde şair Nâzım Hikmet’in şiirlerini ‘‘Kübizm ve Fütürizm’’ üzerinden değerlendirildiği bir anma etkinliği gerçekleştiriyor.
Doğumunun 116. yıldönümünde şair Nâzım Hikmet’in şiirlerini, “Kübist Şair Nâzım Hikmet” başlıklı söyleşide Öykü Terzioğlu Özer, 13 Ocak Cumartesi 15.00’te CerEdebiyat’ta ele alacak.
 
Nazım Hikmet neden kendi adını taşıyan anlatıcının Mona Lisa’yı Louvre’dan kaçırıp sokağa indirdiği bir anlatı şiir kaleme almıştır? Bu şiirde neden Jokond’un ağzından “Dilerim ki kübist bir ressama fırça olsun kemikleri Leonar da Vinçi’nin” demiştir? Öykü Terzioğlu Özer, “Kübist Şair Nâzım Hikmet” başlıklı konuşmasında bu noktadan hareketle Nâzım Hikmet’in ilk dönem şiirinde, genellikle iddia edildiğinin aksine Fütürizm’den çok Kübizm’den etkilendiğini ileri sürecek. Bunu yaparken de Kübist şiir nedir, hangi teknikleri kullanır ve Nâzım Hikmet neden dünya görüşünü aktarmak için Kübist şiirin tekniklerine başvurmuştur sorularına yanıt arayacak
 
Öykü Terzioğlu Özer, Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünde lisans, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümünde ise yüksek lisans yaptı. Hilmi Yavuz ile merhum Talât Halman’ın danışmanlığını yaptığı yüksek lisans tezi, 2009 yılında Phoenix yayınevi tarafından Nâzım Hikmet ve Sömürgecilik Karşıtlığının Poetikası başlığıyla yayımlandı. Özer, mezun olduğu tarihten bu yana serbest çevirmenlik ve editörlük yapmakta, Tarih Vakfı’nda Osmanlıca dersleri vermekte ve minyatür yapmaktadır.