Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Kitap fuarına gitmek ya da gitmemek

Kitap fuarına gitmek ya da gitmemek

Kitap fuarına gitmek ya da gitmemek11 Kasım 2017 - 07:11
Bu yıl 36. kez düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı'na gitmek için yarın son gün. Gitmek konusunda hâlâ kararını vermemiş olanlar için 10 sebep sıraladık
GÜLDEN ÖKTEM
 
Gidip gitmemek konusunda ikilemde kalınan, metrobüsle Kadıköy'den köprüdeki trafiğe göre 1 buçuk saatle 2 saat arası değişen, Zincirlikuyu'dan bir saat süren, İstanbul'a değil de daha çok Edirne'ye yakın duran Beylikdüzü'ndeki İstanbul Kitap Fuarı yarın kapılarını kapatacak. Gerek açılış günü Kırmızı Kedi Yayınevi'ndeki Selahattin Önkibar'ın imzasını engellemeye kalkanlarla gerekse Sanat Fuarı Artist'teki eserleri kaldırtmaya çalışanlarla sansasyonel bir biçimde başlayan ve süren 36. İstanbul Kitap Fuarı'na gitmek ve gitmemek için 10 sebep sıraladık.
 
Gitmek için beş neden
 
Yüzde 30 - 50 civarında indirim
 
Sadece İstanbul'dan ya da kentin çevrelerindeki illerinden ziyaretçilere değil Anadolu'dan bile okurlara hâlâev sahipliği yapan İstanbul Kitap Fuarı'nın en cilveli yönü tabii ki indirimli kitapları. Yayınevleri yüzde 30 ve 50 arasında promosyonlar yapıyor.
 
 
Yabancı yazarların imzası/söyleşisi
 
Dünyadaki kitap fuarlarının çoğu sadece sektör içi etkinliklere ev sahipliği yapar ve kati suretle okurlar fuara ayak basmaz. Çin, Türkiye ve Kore gibi ülkelerde daha çok 'kitap şenliği/festivali' olarak anılması gereken fuarlar özellikle sıkı takipçisi olunan yabancı yazarları görmek, onlarla ayaküstü bir sohbet etmek için iyi bir fırsat. Fuarda bugün İrlandalı polisiye yazarı Glenn Meade bir imza ve söyleşi yapacak. Theodorakis Terzapoulos da Kerem Karaboğa ile 'Dionysos'un Dönüşü' başlıklı bir söyleşide okurun karşısında.
 
Sahaf standında imzalı kitaplar
 
Fuarın en çok sevilen ve uzun vakit geçirilen alanlarından biri de sahaf stantları. Eski gazete ve dergilerden plaklara, paralara dek pek çok objenin olduğu stantlarda Yaşar Kemal'in, Kemal Tahir'in, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, Kerime Nadir'in zamanında imzaladığı kitaplara sahip olunabilir. 
 
 
Tanımadığınız yazarlarla tanışın
 
İstanbul Kitap Fuarı'nın stantlarında sergilenen çeşit türlü kitaplar arasında daha önce adından haberdar olmadığınız yazarların kitaplarıyla tanışabilir, çağdaş Türk ve dünya edebiyatındaki yeni isimlerin adını bu sayede keşfedebilirsiniz. 
 
Nur Koçak'ın eserlerini görün
 
Sanat Fuarı ARTİST'in Onur Sanatçısı Nur Koçak'ın farklı dönemlerinden oluşan bir eser seçkisi konumlanıyor. Bu eserlere bakmadan çıkmayın.
 
Gitmemek için beş neden
 
Ziyaretçiler çöp kovalarından habersiz
 
Tüyap Fuar alanında yemek yiyip bir şeyler içmek için pek çok mekân var. Fuarda kuyrukta bekleyenler de bu işletmelerden sipariş veriyor. Fakat belli ki çöp tenekesi kullanmayı bilen ziyaretçisi çok az. Fuar alanının çevresi, kitlesinden hiç beklenemeyecek şekilde pis bırakılmış. Belediyenin bu konuya kayıtsız kalması, otobüsler dolusu öğrenci taşıyan okullardan yetkililerin de öğrencilerine dur dememesi üzücü bir manzaraya yol açmış.
 
 
Uzak, çok uzak
 
Geçen yıllarda metrobüsün fuar alanına özel bir durak yapması okurları sevindirmişti. Hâlâ metrobüsler yüzlerce okuru kitap fuarına taşıyor. Ancak arabayla iki saatte, metrobüsle bir saatte ulaşılan fuara yorgun varmış olmak, "Gitsen de bir, kalsan da bir" diye düşündürüyor.
 
Sanal fuarlar
 
İstanbul Kitap Fuarı'nın peşi sıra düzenlenen 'sanal fuarlar' okura daha cazip seçenekler sunuyor. Belli bir fiyatın üstünde kitap alışverişi yapanlardan kargo ücreti de almayan bu oluşumlar, kitap setleri ve e-okuyucular konusunda da dikkat çekici hizmetler verebiliyor.
 
Otobüsler dolusu çocuk
 
TÜYAP'ın okullarla yaptığı anlaşmayla İstanbul ve çevre illerdeki ilk ve orta öğretimlerden otobüs dolusu çocukları sabahın erken saatlerinde fuara taşıyor ve saat en geç 15.00'e kadar fuar alanında büyük curcuna çıkıyor. Öğretmenlerin "Dur, sus, buraya gel!" nidaları arasında kovalamaca oynayanından stantlardaki kitapları dağıtanlara dek uzanan binbir çeşit yaramazlık, fuarda sakin sakin kitap bakmak isteyenleri yıldırabiliyor.
 
 
Konusunda uzman olmayanlar
 
Bazı yayınevlerinin stantlarında kitaplarla ilgili soru sorduğunuzda cevapsız kalma ihtimaliniz çok yüksek. Kimi yayınevleri bu konuya çok dikkat etse de azımsanmayacak bir oran da bunu umursamıyor. 
 
Satışlar 2015'teki gibi
 
Fuarda geçen yılki satış rakamları yayınevlerini sevindirmişti. Ancak yayınevlerinden aldığımız bilgiye göre, İstanbul Kitap Fuarı'ndaki kitap satışları bu yıl, 2015'teki gibi. Geçen yıl 35. yaşını kutlayan fuarın bereketinin 35. yıl coşkusu olduğu düşünülüyor. 
 
Dan Brown rekoru
 
Ekim ayında dünyayla aynı anda Türkiye'de de Altın Kitaplar etiketiyle satışa çıkan Dan Brown'ın 'Başlangıç'ının fuarın beşinci gününde 3 bin adet sattığı açıklandı. Altın Kitaplar'ın hem ana standında hem de çocuk kitapları standında satılan 'Başlangıç'ın fuar sonuna dek rekor kırması bekleniyor.