Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Kara Hafta'da 'cinayetin gizemi' çözülecek

Kara Hafta'da 'cinayetin gizemi' çözülecek

Kara Hafta'da 'cinayetin gizemi' çözülecek19 Kasım 2017 - 05:11
GÜLDEN ÖKTEM
 
Pera Palace, başta Agatha Christie ve Ernest Hemingway olmak üzere edebiyat tarihine geçmiş isimleri ağırlamasıyla anılır hep. Ama yıllar içinde de pek çok önemli yazara ve edebiyat etkinliğine ev sahipliği yapan, şimdiki adıyla Pera Palace Hotel Jumeirah son üç yıldan bu yana yerli ve yabancı polisiye yazarlarının uğrak mekanlarından da biri. Zira Kara Hafta İstanbul Festivali kapsamında polisiye/cinayet romanı yazan isimler İstanbul'a gelip hem otelde konaklıyor hem de bir dizi söyleşiyle polisiyeseverlerin karşısına burada çıkıyor. İçinde bulunduğumuz günlerde üçüncüsü düzenlenen Kara Hafta İstanbul Festivali için Kanada'dan İstanbul'a gelen polisiye yazarı Shari Lapena, bugün saat 15.00'te Doğan Kitap Yayın Direktörü Cem Erciyes moderatörlüğünde yapılacak 'Cinayetin Gizemi' başlıklı bir söyleşi verecek. Bu yılın başında Doğan Kitap tarafından Türkçe yayımlanan 'Yan Evin Sırrı' romanının yazarı Lapena, ülkesinde bir dönem İngilizce öğretmenliği yapmış bir isim. Milliyet gazetesine verdiği röportajda, öğretmenlikten cinayet romanı yazarlığına geçiş sürecini ve 'Yan Evin Sırrı'nın konusunu kısaca şöyle özetliyor: "İlk kez ciddi şeyler yazmaya başladığımda yeni çocuğumu doğurmuş evde ona bakıyordum. Her zaman gizem ve suç romanlarını çok seviyordum ve hep bu alanda yazmak istiyordum, ama bir taraftan da nasıl yazacağımı kestiremiyordum. Sonra bir fikir geldi aklıma: Yeni çocuğu olmuş bir çift, komşuları tarafından bebeği getirmemeleri şartıyla partiye çağırılacaklar ve evde bir başına bırakılan bebek kaçırılacak ve olaylar gelişecekti... İşte 'Yan Evin Sırrı' romanını böyle doğdu."
 
Anlattığı hikaye ile ebeveyn olmak ve toplum tarafından çocuklu bir aile olarak çeşitli pozisyonlarda konumlandırılmak meselelerine de küçük eleştiriler sunan Lapena, romanın başkarakteri Anna ve Marco'nun ruh hallerini yansıtabilmenin kendisi için önemli olduğunu hatırlatıyor: "Çocuğunu kaybetmiş bir ailenin yaşadıklarını aktarabilmek, yazarken insan psikolojisini yeniden ve yeniden keşfedebilmek mühimdi."
 
'Fleming'i anmak güzel'
 
Yazar, Kara Hafta İstanbul Festivali'nde bu yıl 'James Bond' serilerinin yaratıcısı Ian Fleming'in anılacak olması hakkında, "Fikir çok güzel. Ben de bütün Bond kitaplarını okumasam da tüm uyarlamaları izledim. Bilgisayarımın ismini 'Spectre' koymuştum. Çocuklarım da Fleming'in çocuk kitabı 'Chitty Chitty Bang Bang'i çok sever."