Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Kanlıca’nın tarihine bir bakış

Kanlıca’nın tarihine bir bakış

Kanlıca’nın tarihine bir bakış06 Temmuz 2017 - 05:07
Mimar Fuat Selim Ramazanoğlu, ‘Kanlıca Boğaziçi’nde Bir Köy’ adlı kitabında semti kapsamlı bir çalışmayla mercek altına alıyor
Kanlıca’da büyüyen mimar Fuat Selim Ramazanoğlu imzalı ‘Kanlıca Boğaziçi’nde Bir Köy’, Kanlıca tarihini konu alıyor. 1280 sayfa uzunluğunda, iki ciltten oluşan ve İon Mimarlık Yayınları etiketiyle yayımlanan kitap, Ramazanoğlu tarafından 13 yıllık bir çalışma sonucu kaleme alındı. Kanlıca’da Mahmut Bey Burnu olarak bilinen sahilde yer alan bir yalıda, yedi kuşak geriye giden bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelen Ramazanoğlu, kitabında ailesine neredeyse 200 yıllık bir yaşam alanı sağlayan Kanlıca’nın ve artık yok olmaya yüz tutan köklü bir kültürel geleneğin yarınlara aktarılabilmesi amacını taşıyor. Kitap, hem kültür hem de mekânsal değerlerin korunması, hatıraların hafızalardan silinmemesi ve mimari açıdan önem taşıyan eski yapıların tespit edilerek belgelendirmesini de hedefliyor.
 
Kitap, Kanlıca’ya ait nesnel bilgiler içermenin ötesinde önemli bir sosyolojik kaynak olma özelliğini de taşıyor. Kitabın ilk cildinde Kanlıca ve Boğaziçi coğrafyası, Kanlıca’nın yerleşim dokusu, tarihi ve sosyolojik yapısı yer alıyor. İkinci ciltte ise Kanlıca’da bulunan tarihsel ve diğer önemli yapılar, yalılar ve yalı kültürü, kasır ve köşkler, bunların yanında, Kanlıca için önem taşıyan su yapılarına odaklanılıyor.