Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Kafka'nın el yazmaları davasında karar

Kafka'nın el yazmaları davasında karar

Kafka'nın el yazmaları davasında karar 03 Temmuz 2015 - 10:07
Franz Kafka'ya ait el yazmalarının nerede kalmasına ilişkin bir süredir devam eden dava sonuçlandı
20. YY'ın en önemli yazarlarından Franz Kafka'ya ait el yazmalarının nerede kalmasına ilişkin bir süredir devam eden dava sonuçlandı. Yazar, başyapıtlarından biri kabul edilen 'Dönüşüm' başta olmak üzere pek çok müsveddeyi ölümünden önce arkadaşı Max Brod'a teslim edip kendisinden bu metinleri yakarak yok etmesini ister.
 
Bu dileğini yerine getirmeyen ve yazarın ölümünden sonra metinlerin yayımlanmasını sağlayan Brod, Nazi döneminde işkencelerden kaçarak gittiği Filistin'e Kafka'nın el yazmalarını da götürür. 1968 yılında ölümünden önce içlerinde yayımlanmamış metinlerin de bulunduğu el yazmalarını asistanı Esther Hoffe'ye emanet ederek metinleri yayımlamaya devam etmesini ve onların uygun bir kurumda en iyi şekilde korunduğundan emin olmasını ister.
 
1973 yılında Hoffe'nin el yazmalarını açık artırmaya çıkararak satma fikri ortaya çıkınca Brod'un vasiyetine uygun olmadığı gerekçesiyle mahkeme fikre engel olur. 2007 yılında Hoffe'nin ölümünden sonra ise el yazmalarının kontrolü kızlarına geçer. El yazmalarının kendilerine ait olduğunu ileri süren kardeşler, şimdi mahkeme kararıyla metinleri İsrail Ulusal Kütüphanesi'ne emanet etmek zorunda. Metinler en yakın zamanda online arşive de eklenecek.
 
Etiketler: Franz Kafka  Dönüşüm  Max Brod  Brod  Nazi