Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » İTEF Cumartesi programı dolu dolu

İTEF Cumartesi programı dolu dolu

İTEF Cumartesi programı dolu dolu04 Mayıs 2018 - 03:05
Bugün itibariyle başlayan 10. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, hafta sonu boyunca çeşitli söyleşilerin yanı sıra farklı mekanlarda gerçekleşecek olan konserlere de ev sahipliği yapacak.
15.00 – 16.00 / Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
Radyo Günleri – Edebiyatın Yan Etkileri: Tevfik Fikret
Sunucu: Gönül Ak
“Radyo Günleri” kapsamında usta edebiyatçıların hayata bakışlarını, edebiyatın dışındaki yaşantılarını ve bunun eserlerine olan yansımasını edebiyatseverlerle paylaşan “Edebiyatın Yan Etkileri” programının bu seferki konuğu Tevfik Fikret. Sanatçının hayata dair duruşundan ruh hallerine, alışkanlıklarına, korkularına, takıntılarına, meraklarına ve daha pek çok insanı durumuna kadar bilinmeyen yönleri ve hayatından ilginç anekdotların aktarılacağı programa dönemin müzikleri de eşlik edecek.
 
 
13:00-14:00 / Bomontiada
Çocuklar için doğru kitap nasıl seçilir?
Konuşmacılar: Burcu Aktaş, Ömür Kurt
Burcu Aktaş ve Ömür Kurt çocuklara ‘doğru kitap’ için bomontiada sahnesinde buluşuyor! Çocuklar ve ebeveynlerin birlikte katılabileceği etkinlikte doğru kitap nasıl seçilir, çocukların takip etmeyi sevdiği kitaplar ve ebeveynlerin yaklaşımı konuşulacak. Etkinliğin ardından yazarlarla imza etkinliği yapılacak.
 
 
14:30-15:30 / bomontiada
Sosyal Medyada Yaşamak ve Yazmak
Konuşmacı: Pucca
Bir blog yazıp hayatı değişen, hatta o hayattan bir de film yapılan, geçmişinden kaçarken bile yine ona sığınan Pucca yaşarken hiç komik değildi dediği anlarını altı kitapta birbirinden başka hikayelerle anlattı. Pucca şimdi İTEF bomontiada sahnesinde okurlarıyla buluşuyor!
 
 
16.00-17.00 / bomontiada
Güzellik, hayat ve başka trajediler
Konuşmacı: Sofi Oksanen
Moderatör: Hülya Balcı
Finlandiya edebiyatının en önemli isimlerinden Sofi Oksanen ilk kez İTEF sahnesinde Türk
okurlarıyla buluşuyor. Hülya Balcı moderatörlüğünde güzellik, hayat ve başka trajediler başlığını konuşacakları etkinlikten sonra Doğan Kitap’tan çıkan son kitabı NORMA’yı imzalayacak.
 
 
20.00 - 21.30 / bomontiada
Fantastik Kurgu ve Müziğe Etkisi
Konuşmacılar: Burak Bayülgen, Murat Arda ve Zeynep Çolakoğlu
Moderatöry: Utku Uluer
Utku Uluer ve FABİSAD üyelerinden Zeynep Çolakoğlu, Murat Arda ve Burak Bayülgen fantastik kurgu, korku ve bilimkurgu türlerinin ilk örneklerinden itibaren edebi anlamda müziği nasıl etkilediğini masaya yatırıyor.
 
 
22:00 – 02:00 / bomontiada
İTEF2018 GECE YARISI EDEBİYAT PARTİSİ
DJ Egemen Alper, DJ Utku Uluer ve DJ Hakan Türkürer
Utku Uluer, Egemen Alper, Hakan Türkürer ve sürpriz isimler İTEF DJ Kabininde – İTEF2018
etkinliğinde, edebiyatın ve müziğin kesiştiği parçalarla fantastik atmosfere sahip bir gece yaşatacak. 
 
 
12.00 - 13.00 / Yapı Kredi Kültür Sanat
İTEF2018 – Çocuk Etkinlikleri: A. Orçun Can Çocuklarla Buluşuyor!
Konuşmacı : A. Orçun Can
Evrende birbirine benzeyen ama birbirinden farklı şeylerin bir araya geldiğinde neler olabileceğini hiç düşündünüz mü? Peki, Gökyüzü Krallığı’nı duydunuz mu? A. Orçun Can’ın kaleme aldığı “genç işi” çocuk romanları “Gökyüzüne Düşen Kız” ve “Yeryüzünden Gelen Adam” ile Nil ve Aksel’in macerasına ortak olacaksınız.
 
 
15.00 - 16.00 / Yapı Kredi Kültür Sanat
Kültürlerarası Şiir - Almanya & Türkiye'den Şairler İTEF sahnesinde buluşuyor!
Konuşmacılar: Frank Schablewski, Max Czollek
Moderatör: Nurduran Duman
Birlikte çağdaş dönemde şiir sanatının gücünü tanıtacak, şiirin mümkün görünen sınırlarını
zorlayacak ve 21. yüzyılda kendini ifade etme eyleminin çeşitliliğini örneklendirecek olan çağdaş şairler Frank Schablewski, Max Czollek ve Nurduran Duman’ın okurlarla buluşacağı bu etkinlikle sınırlar altüst ediliyor. Frank Schablewski, sanatın türlü alanlarıyla yoğrulmuş çokdisiplinli bakış açısıyla ‘görsel şiir’ kavramını yeniden inşa ediyor ve şu sıralar Tarabya Kültür Akademisi’nin konuk yazarı olan Alman lirik şair Max Czollek, coşkuyla parlayan hislerini tezat bir atmosfer kurmaya çekinmeden aktarıyor ve hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda şiirleriyle önemli bir yer edinmiş Nurduran Duman eşlik ediyor. Şiir performanslarıyla Çağdaş Alman ve Türk Şiirini konuşulacak etkinlikte alternatif bir hikaye anlatmanın şiirsel yolunu, şairlerin ilham aldıkları ve takip ettikleri şairleri, günümüz dünyasında şiir yaratımında şairin ve okurun eleştirel bakışı tartışılacak. Etkinlikte Almanca ve Türkçe simultane çeviri olacaktır.
 
 
16:30 - 17:30 / Yapı Kredi Kültür Sanat
Kısa Öykülerden Uzun Bir Köprü
Konuşmacılar: Edina Szvoren, Marente de Moor, Peder Frederik Jensen, Pierre J.
Mejlak
Moderatör: Ece Erdoğuş
Edebiyat özgürleştirir mi? Edebiyat yakınlaştırır mı? Dahası edebiyat birleştirir mi? Dilin sınırları var mıdır? Peder Frederik Jensen, Marente de Moor, Edina Szvoren ve Pierre J. Mejlak’ın kadın erkek ilişkileri, cinsellik, yalnızlık, ruhun karanlık tarafları ve sosyal medya ile kuşatılmış hayatlarımıza odaklanan kısa öykülerinden uzun köprüler kurarak geçerken tüm bu soruları bir daha soracağız. Etkinlikte İngilizce ve Türkçe simultane çeviri olacaktır.
 
 
12.00 – 13.00 / Nail Kitabevi
Kurguda Yeni Bir Dünya Yaratmak
Konuşmacılar: Eilis Barrett, Lavinia Petti
Moderatör: Kardelen Genç
Lavinia Petti ve Eilis Barrett İTEF etkinliklerinde "Kurguda Yeni Bir Dünya Yaratmak; üzerine konuşuyor. Birbirinden farklı dünyalar kurgulayan iki yazarın aynı noktada birleştiği yer: hayal gücü. Yaratıcılığın sınırlarını zorladıkları bu çizgide nelerden ilham aldıklarını öğrenecek ve yarattıkları dünyalarda yolculuğa çıkacağız.
 
 
15.30 - 16.30 / Nail Kitabevi
Yazar – Çevirmen Buluşması / Marx ve Oyuncak Bebek
Konuşmacı: Maryam Madjidi
Moderatör: Barış Tut
“Marx ve Oyuncak Bebek” adlı hem fabl tadında hem de bir günlük olarak okunabilecek şiirsel anlatının yaratıcısı Maryam Madjidi, ince bir mizah ve samimiyetle, köklerinin bir yük, sığındığı bir kale, sosyalleşme aracı, hatta baştan çıkarma silahı olabilmesinin öyküsünü anlatırken “Ben bir ağaç değilim, köklerim yok benim.” diyor. Moderatör Barış Tut eşliğinde gerçekleşecek okumayı takiben imza ve kitap söyleşisi yer alacak.