Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » İstanbul'un kitap fuarı başladı

İstanbul'un kitap fuarı başladı

İstanbul'un kitap fuarı başladı14 Kasım 2016 - 12:11
35. İstanbul Kitap Fuarı 20 Kasım'a dek sürecek
ASLI İZMİRLİ
 
Bu yıl 35.si düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde dün düzenlenen bir törenle açıldı. Fuarın açılış töreni genel koordinatör Deniz Kavukçuoğlu’nun konuşmasıyla başladı. Kavukçuoğlu Kitap Fuarı’nın geçtiğimiz yıl 550 bin ziyaretçi ile Avrupa’nın en büyük okur fuarı olduğunu belirtti. Kavukçoğlu aynı zamanda fuarın olmazsa olmazı olan ancak şu an cezaevinde bulunan yazar, yayıncı ve gazeteciler için olan üzüntüsünü belirtti ve onları bir an önce tekrar aramızda görmek istediğine dair dileklerini belirtti. 
Açılış Türkiye Yayıncılar Birliği başkanı Metin Celal Zeynioğlu’nun konuşmasıyla devam etti. Zeynioğlu da konuşmasında cezaevinde olan yazarlarla ilgili endişesini bildirdi ve ortada bir suç varsa onun yazar ve yayıncılara değil, suçu işleyene ait olduğunu belirtti.
 
35. Uluslar arası İstanbul Kitap Fuarı’nın bu yılki onur yazarı olan Ioanna Kuçuradi, Kitap Fuarı’nın bu yılki teması olan 'Felsefe ve İnsan' üzerinde durdu. Kuçuradi, "Bugün en büyük ihtiyacımız, olaylara felsefi olarak bakmaktır. 'Felsefe ve İnsan' teması için TÜYAP'a teşekkürler," dedi.
 
Kitap Fuarı’nın onur konuğu olan ülke bu yıl Almanya. Fuardaki yerli ve yabancı yaklaşık 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu arasında 28 tane Alman yayınevi bulunuyor. Bu vesileyle fuara konuk olan Alman devlet bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer ise konuşmasında Orhan Veli Kanık’ın “İstanbul’u dinliyorum, gözlerim kapalı” dizelerini Almanca olarak okudu. Açılış töreni’nin sonunda T.C Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman konuşma yaptı ve konuşmasının sonunda Alman bakan Prof. Dr. Maria Böhmer’e Türk yemekleriyle ilgili bir kitap hediye etti. 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı 20 Kasım 2016 tarihine kadar Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde görülebilir.
 
 
Basın özgürlüğü eylemi
 
35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda bir grup eylem yaptı. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından düzenlenen fuarın  Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılmasının ardından ellerinde  Aslı Erdoğan fotoğrafları taşıyan bir grup, Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığını belirterek durumu protesto etti.