Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Fuar 35 yaşında

Fuar 35 yaşında

Fuar 35 yaşında21 Kasım 2016 - 10:11
Bu yıl 35. kez düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı'nın ziyaretçi sayısının 500 bini aşması bekleniyor
GÜLDEN ÖKTEM
 
İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 35. kez gerçekleştiriliyor. Önceki gece düzenlenen bir kokteylle 35. yaşı kutlanan fuar için bütün bir gün boyunca yapılan söyleşilerde, bunca yıldır organize ediliyor olmasına vurgu yapıldı.
 
İlk 5 gününde 360 binin üzerinde okurun ziyaret ettiği fuardan bu yıl yayınevleri memnun. Geçen yıl Ankara'daki Tren Garı’nda yaşanan patlamanın hemen ardından gerçekleşmesine rağmen ziyaretçi sayısı dokuz günde 558 bini bulan fuar ile ilgili olarak yayınevleri bu yıl da sayının 500 bini aşmasını bekliyor.
 
Öğrenciler fuara sadık
 
Fuarı her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok ziyaret edenlerin başını öğrenciler çekiyor. TÜYAP'ın İstanbul ve çevresindeki okullarla yaptığı anlaşma nedeniyle hafta içi fuar devasa bir okulu andırsa da yayınevleri, hâlâ bilinçli kitap okurunun, onca metrobüs çilesine ve öğrenci gürültüsüne rağmen kitap almaya geldiğini belirtiyor. Yayınevleri, yaz dönemi yaşanan darbe girişimi nedeniyle bütün yayın programını kasım ayına, fuara saklamış ve son birkaç aydır İstanbul Kitap Fuarı'na yoğunlaşmıştı. Okur yeni çıkan kitaplar kadar geçmiş yıllarda basılan inceleme ve araştırma kitaplarına ilgi gösteriyor. Yüzde 20 ve 30 oranındaki indirimler ise okuru tatmin etmiyor. Beylikdüzü'ne ulaşabilmek için harcanan para düşünüldüğünde indirimin çok büyük bir miktar olmadığı net bir şekilde ortaya çıkıyor.
 
Yine de her türlü olumsuzluğa rağmen, fuara bavuluyla gelip kitap alışverişi yapanların, sınavlara hazırlık için test kitabı kuyruğunda bekleyenlerin sayısında azalma olmadığı gözlemleniyor. 
 
 
Bir günde 1000 kitap imzaladı
 
Geçen yıl wattpad'de yayınladıklarını Epsilon Yayınları'ndan '4N1K' isimiyle çıkaran Büşra Yılmaz'ın, fuarın ilk gününde imza  buluşmasında 1000 tane kitap imzaladığı öğrenildi. Fuara yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre sabah 10.00'da okurlarıyla buluşan Yılmaz fuarın kapanışı olan 19.00'a kadar durmaksızın kitaplarını imzalayıp okurlarıyla fotoğraf çektirdi.