Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Dylan'dan Nobel konuşması

Dylan'dan Nobel konuşması

Dylan'dan Nobel konuşması07 Haziran 2017 - 12:06
ABD'li ozan ve müzisyen Bob Dylan, yılan hikayesine dönen Nobel Edebiyat Ödülü'nün yükümlülüğü olan konuşmasını teslim etti. 27 dakikalık konuşma İsveç Akademisi daimi sekreteri Sara Danius tarafından 'olağanüstü' bulundu
Geçen yıl Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ABD'li ozan ve müzisyen Bob Dylan, ödülün maddi kısmının şartı olan Nobel konuşmasını teslim etti. İsveç Akademisi'nin daimi sekreteri Sara Danius, konuşmayı olağanüstü ve dokunaklı olarak tasvir etti ve “Dylan macerasının sonuna gelindiğini” ifade etti. Konuşma 27 dakika uzunluğunda ve arkada piyanonun duyulduğu bir ses kaydı.
 
Dylan teslim ettiği kayıtta Buddy Holly’i ilk müzikal ilham kaynağı olarak gösterip “Holly, olmadığım ve olmak istediğim her şeydi” diyor. Dylan onu dinlemek için yüz mil yol gittiğini ve bundan hayalkırıklığına uğramadığını da belirtiyor. Holly'den yola çıkıp folk müziğini, onun formülleri, kalıplarını, hikayelerini çok iyi öğrendiğini söyleyen Dylan, ardından edebiyattaki ilham kaynakları olarak da üç eseri sayıyor: Herman Melville'in 'Moby Dick'i, Erich Maria Remarque’nin 'Batı Cephesinde Değişen Bir Şey Yok'u ve Homeros'un 'Odysseia'sı. Bu eserlerdeki mevzuların şarkılarında sıklıkla kullandığını belirten Dylan, konuşmasının sonunda edebiyat ve şarkı sözleri arasındaki ilişkiden bahsediyor: "Tek önemli olan bir şarkının sizi etkilemesidir. Bir şarkının ne anlama geldiğini bilmem gerekmez. Şarkılarımda birçok şeyden bahsettim. Ne anlama geldiği konusunda endişelenmiyorum."
 
Dylan "Şarkılarımız yaşayanların dünyasında canlıdır. Ama şarkılar edebiyat gibi değildir. Onlar söylenmek içindir, okunmak için değil. Shakespeare'in oyunlarındaki kelimeler sahnede oynanması içindir. Nasıl ki şarkı sözleri bir sayfada okunmak için değil, söylenmek içindir" diyor. Dylan konuşmasını "Siz de umarım bu şarkı sözlerini yapılma amaçlarını karşılayacak şekilde dinlersiniz: Bir konserde ya da albümde ya da insanlar bu günlerde şarkıları nerede dinliyorsa" cümleleriyle ve Homeros'un 'Odysseia'sının ilk satırlarından bir alıntıyla bitiyor.