Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Dan Brown sayesinde dijitalleşen kütüphane

Dan Brown sayesinde dijitalleşen kütüphane

Dan Brown sayesinde dijitalleşen kütüphane06 Nisan 2018 - 10:04
Amsterdam’daki Ritman Kütüphanesi’nin ezoterik, dini ve felsefi el yazmalarından oluşan arşivi ‘Da Vinci’nin Şifresi’ romanının yazarı Dan Brown sayesinde çevrimiçi oldu. 20. yüzyılın iş insanlarından Joost Ritman’ın özel koleksiyonuna dayanan kütüphanenin koleksiyonunun önemli bir kısmına online olarak ulaşılabilecek.
Ritman Kütüphanesi’nin 2012 yılında Hermetically Open projesiyle koleksiyonunun dijitalleştirilmesi amaçlanıyordu. Kütüphanenin Hermetizm alanında basılı materyallerin merkezi olarak hazırladığı bir oyun, bu değerli materyalleri daha geniş bir kitleye ulaştırmak için girişilen bir çabanın başlangıcıydı. Ancak kütüphanenin, ‘Kayıp Sembol’ ve ‘Cehennem’i yazarken birkaç kez Ritman’ı ziyaret eden Dan Brown gibi bir hayranı olması, arşivin geniş kitlelere ulaşması açısından önemli adımların atılmasına vesile oldu.
 
Brown 2016’nın haziran ayında simya, din ve sihir hakkındaki 1900 öncesi metinlerin koleksiyonlarının dijitalleştirmelerine yardımcı olmak için kütüphaneye 300 bin euro bağışta bulunacağını duyurmuştu.
 
 
Ritmin Kütüphanesi, 1.617 gizemli makalenin keşfedilmek için hazır olduğunu duyurdu. Henüz dil seçeneği olmayan kütüphanedeki kitapların çoğu Latince, Flemenkçe, Almanca veya Fransızca.