Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Çukurova Kitap Fuarı, kapılarını açtı

Çukurova Kitap Fuarı, kapılarını açtı

Çukurova Kitap Fuarı, kapılarını açtı10 Ocak 2017 - 11:01
Çukurova Kitap Fuarı, kapılarını 10. kez açtı. 15 Ocak’a kadar devam edecek fuarda, 70 etkinlik düzenlenecek, 300 yazar okuyucularıyla buluşacak
TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği beraberinde düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı, önceki gün kapılarını 10. kez açtı. Çufaş Çukurova Fuarcılık A.Ş., Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi desteği ile düzenlenen fuar, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 15 Ocak’a kadar devam edecek.
 
Fuarın açılışına Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl ve TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan’ın da aralarında olduğu isimler katıldı.
 
Açılış töreninde konuşan Metin Celal, 2016'da Türkiye'de kişi başına 8.4 kitap düştüğünü anlattı. 2016'da toplam 666 milyon 865 bin 579 kitap üretildiğini aktaran Celal, "2015'te ülkemizde 620 milyon 751 bin 618 kitap üretilmişti ve kişi başına 8 kitap düşüyordu” dedi ve artış sevindirici olarak değerlendirdi. Uluslararası Yayıncılar Birliği verilerine göre Türkiye’nin dünyada en büyük 11'inci yayıncılık sektörüne sahip ülke olduğunu söyleyen Celal, “Kitap oranı fena sayılmaz ama bizdeki sıkıntı burada eğitim yayınlarının çok büyük bir pay sahibi olmasıdır. Yani ders kitapları ve diğer yardımcı materyaller, bu oranın neredeyse yüzde 50'sini oluşturuyor” diye konuştu. Önemli olanın insanların boş zamanlarında kültürlerini arttırmak için kitap okumaları olduğunu söyleyen Celal, eğitim dışındaki kitapların da daha çok okunmasını arzu ettiklerini ekledi. Hızlan ise konuşmasında Anadolu'da kültürel etkinliklerin önemini vurguladı ve "Adana'daki fuarın 10 yılı geride bırakması çok anlamlı" dedi.
 
Fuar kapsamında düzenlenecek 70 kültür etkinliğinin yanı sıra 300 yazar fuarın konuğu olacak. Fuara katılacak yazarlar arasında Gülten Dayıoğlu, Muzaffer İzgü, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Şebnem İşigüzel, Altan Öymen, Yekta Kopan ve Ataol Behramoğlu da bulunuyor.
 
Ücretsiz olarak düzenlenen fuarda şair Ahmed Arif doğumunun 90. yılında anılacak. Metis Yayınları ve TÜYAP tarafından düzenlenecek etkinlikte Şeyhmus Diken’in konuşmacı olarak katılacağı söyleşi 13 Ocak’ta düzenlenecek. Fuarda ayrıca Yılmaz Güney, Demirtaş Ceyhun ve Rıfat Ilgaz’ın aralarında olduğu isimleri anmak için etkinlikler takipçilerle buluşuyor.