Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » Cohen’in son dizeleri 2018'de yayımlanacak

Cohen’in son dizeleri 2018'de yayımlanacak

Cohen’in son dizeleri 2018'de yayımlanacak11 Ekim 2017 - 04:10
Leonard Cohen’in yaşamının son aylarında tamamladığı ve "Bitirmek için yanıp tutuşuyorum" dediği şiir kitabı gelecek yıl ekim ayında okuruyla buluşacak
Leonard Cohen’in yaşamının son aylarında tamamladığı şiir kitabı gelecek yıl yayımlanacak. 'The Flame' adını taşıyacak kitapta Kanadalı sanatçının yayımlanmamış şiirleri ve şarkı sözleri yer alacak.
Guardian'daki haberde 2016 yılının kasım ayında hayata veda eden Cohen’in kitabının, “Çok yönlü edebiyat uğraşının olağanüstü güçlü bir son bölümü” olduğu belirtildi. 2018'in ekim ayında yayımlanması planlanan 'The Flame'deki şiirler ve şarkı sözlerinin okurla ilk kez buluşacağı da haberde yer aldı.
 
82 yaşında ölen Cohen, sanat yaşamına şiirle başladı ve 1956’da 'Let Us Compare Mythologies', 1961’de 'The Spice-Box of Earth', 1964’te 'Flowers for Hitler' adlı kitaplarını yayımladı, 1960’ların sonlarında ise daha çok müziğe odaklanarak 1967’de ilk albümü 'Songs of Leonard Cohen'i çıkardı.
 
Tek amacıydı
 
Cohen’in menajeri Robert Kory, 'The Flame' adlı kitabı hazırlamanın yaşamının son aylarında Cohen’ın tek amacı olduğunu belirtti: “Cohen, yaşamının son aylarında büyük ölçüde yayımlanmamış şiirleri ve not defterlerinden seçmelerden oluşan bu kitabı tamamlamaya odaklanmıştı. Son dönemde sağlığının bozulmasına karşın, umulmadık bir biçimde öldü. Bu dönemde onun yanında olma ayrıcalığını paylaşanlarımız, onun yüreğindeki alevin sonuna kadar yandığını gördü... Ölümünden günler önce tamamlanan bu kitap, onun yüreğinde yanan ateşin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyuyor.”
 
Cohen geçen ekim ayında New Yorker dergisinde yayımlanan söyleşisinde, başladığı işleri bitirmek için nasıl yanıp tutuştuğunu ve her gün sabaha karşı kalkıp nasıl yazdığını anlatmıştı.
 
'The Flame', Cohen’in yaşamı boyunca tuttuğu ve şiir biçimde kaleme aldığı not defterlerinden geniş bir seçkiyi de içerecek. Bu da okurlara, sanatçı ve düşünürün yaşamına ve zihnine içeriden bir bakış olanağı sağlayacak. Kitapta, Cohen’in son üç albümünün tüm şarkı sözleri, uzun düzyazı parçaları ve sanatçının kendi illüstrasyonları da yer alacak.
 
'The Flame', Amerika’da Straus & Giroux, Kanada’da da McClelland & Stewart yayınevleri tarafından basılacak. Kitabın Türkiye'deki yayıncısı henüz açıklanmadı.