Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Edebiyat » 'Wattpad yazarı imajından sıyrılmak istiyorum'

'Wattpad yazarı imajından sıyrılmak istiyorum'

'Wattpad yazarı imajından sıyrılmak istiyorum'18 Kasım 2016 - 11:11
Kitap fuarlarının en popüler isimleri Wattpad yazarları. İmza kuyruklarında ayılp bayılanların olduğu 'genç yetişkin' yazarlardan Öznur Yıldırım okuruna, 'Yabancı' serisinin yeni kitabını müjdeliyor
ASLI İZMİRLİ
 
Geçen yıl Wattpad'de yazdığı ve daha sonra Pegasus Yayınları'ndan çıkardığı 'Şahmeran' romanıyla adını duyuran 19 yaşındaki Öznur Yıldırım devam etmekte olduğu ‘Yabancı’ serisinin ikinci kitabı için son hazırlıkları yapıyor. Yıldırım, Wattpad'de ilk kez tanınıp bu sayede kitabını çıkarsa da, "Wattpad yazarı" olarak anılmak istemiyor. İstanbul Kitap Fuarı'nda düzenlenen imza günleri için İstanbul'a gelen Yıldırım ile buluştuk ve yeni çıkaracağı kitabını, roman yazma konularını konuştuk...
 
Yeni kitabınız 'Yabancı' serisinin devam kitabı değil mi?
 
Evet, üzerinde çalıştığımız ikinci kitap birincinin devamı olacak. O yüzden önce birinciyi okumak gerekiyor çünkü olaylar birbirini takip ediyor. Hatta üç kitap, tek bir kitap gibi görülebilir.  
 
İkinci kitapta birinciden nasıl farklı bir süreç gelişti?
 
Benim için süreç farklı oldu çünkü 'Yabancı’yı 15 yaşında kurgulamaya başlamıştım. Daha bilinçsizdim. İnternette yazma amacım tamamen kendimi geliştirmek ve insanların yorumlarını almaktı. Ama beklemediğim bir kitle oluştu ve o yaşta bu kitleyi nasıl kontrol edeceğimi bilmiyordum. Daha 17 yaşında yayınevlerinden teklif almaya başlamıştım. Üniversite sınavındaki hedefim çok yüksekti ve sınava hazırlanırken 'Yabancı’yı yazmayı bıraktım. Ama daha sonra yayınevleri ısrarcı olunca, üniversite hazırlığına bir süre ara verdim. En sonunda Pegasus Yayınları ile anlaştık. O zamanlar sürecin daha sağlıklı ilerlemesi için İstanbul’a yerleştim, böylece yayınevine daha yakın oldum. Sonra birinci kitap çıktı, şimdi de ikinci kitabı bitirdim. 
 
Ne zaman çıkıyor?
 
Yakında çıkacağı tarihi açıklayacağız.  
 
Hangi yazarlardan etkileniyorsunuz?
 
Sait Faik Abasıyanık çok sevdiğim bir yazar. Ben de hikâye yazsam, durum hikâyesi yazardım. Türkiye birincisi olduğum yarışmada yazdığım hikâye de durum hikayesiydi. Başı yok, sonu yok; ortası var. Şu sıralar klasik edebiyata da yöneldim. Benim amacım ise klasik edebiyatla popüler kültürü birleştirmek. Her ne kadar birbirine zıt görünseler de ben bunun olabileceğini düşünüyorum. ‘Yabancı’da da bunu yapmaya çalıştım. 
 
Wattpad gibi online bir platformdan adınızı duyurdunuz. Diğer genç Wattpad yazarlarına nasıl bir yol izlemelerini önerirsiniz?
 
Benim yazarken tek amacım kendimi geliştirmekti, internette yayınlamak değil. Wattpad’de yayınlamaya başlamam tamamen arkadaşlarımın ısrarlarıyla oldu. Başından beri çok olumlu baktığım bir site değildi açıkçası, çünkü tıklanma yarışını doğru bulmuyorum. Ben Wattpad’den önce de internette yazıyordum ama orada büyük bir okur kitlesine ulaşamamıştım ve yazılarım çalınıyordu. En sonunda yazılarımı Wattpad’de depolamak bana mantıklı geldi. Böylece çalınmanın da önüne geçebilecektim ve Wattpad’i kanıt olarak gösterecektim. Sonra birden hedeflemediğim, beklemediğim bir kitle doğdu. Amatör yazarların Wattpad sayesinde ciddiye alınması bir avantajdı. Aslında Wattpad diye sınırlamak istemiyorum. Daha önce de internette yazıyordum. Bana yanlış gelen şu: Bu işi rekabet haline getirmek ve popüler olmak için yazmak... Bana göre amaçlanan işini daha kaliteli yapmak ve kendini geliştirmek için yazmak olmalı. Benim diğer genç yazarlara önerim de kendini geliştirmek ve özgün şeyler çıkarmak için sürekli yazmaları olur.  
 
Nasıl bir okur kitleniz var?
 
Wattpad’e ve genç olmaya dair genel bir önyargı var. O yüzden imza günüme gelenler arasında gençler kadar diğer yaş gruplarının da olduğunu biliyorum. Wattpad yazarı imajından sıyrılmak istiyorum. Çünkü ben gerçekten edebiyata düşkünüm. Bu işe eğlence olsun diye başlamadım ve hedefim her daim gerçek bir yazar olmak. Şu an çok eksiğim var evet, ama bunları keşfedip kapatarak kendimi getirebileceğim en iyi noktaya gelmek istiyorum. Umarım bu ‘Wattpad yazarı’ önyargısını kırarım.
 
'11 yaşında internette yazıyordum'
 
Yazmak sizin için nasıl bir anlam ifade ediyor?
 
Yazmak benim için binanın ilk katı gibi. O ilk kat olmasaydı bugün olduğum kişi olmazdım. "Yazmasaydım nasıl bir insan olurdum?" sorusunun cevabı hep boş kalıyor. Yazmadığım bir hayat hayal edemiyorum, hep yazmayla bütünleşmişim. Zaten çok küçük yaşta yazmaya başladım. 11 yaşında internette yazıyordum. Bu yüzden yazmanın bendeki yeri çok farklı, kendimi ifade etmemin en iyi yolu.
 
Bir röportajınızda sayısal yönünüzün ağır bastığını söylemişsiniz. Kariyerinize yazar olarak devam etmeyi düşünüyor musunuz?
 
Ben lisede sayısal bölüm öğrencisiydim ama şu an seçeceğim bölümün yazarlığımı geliştirecek bir bölüm olmasını istiyorum. Psikoloji, mimarlık veya karşılaştırmalı edebiyat istiyorum. Mimarlık istememin sebebi yaratıcığa dayanması ve yaratıcılığımı geliştireceğini düşünmem. Karşılaştırmalı edebiyat isteme sebebim zaten çok açık, yazar olma hedefim. Psikoloji okumayı düşünmemin nedeni de yazacaklarıma taban olması ve karakterime derinlik katmamda bana yardımcı olması.