Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Zeynep Öz, 2025'teki 16'ncı Sharjah Bienali’nin küratörleri arasına seçildi

Zeynep Öz, 2025'teki 16'ncı Sharjah Bienali’nin küratörleri arasına seçildi

Zeynep Öz, 2025'teki 16'ncı Sharjah Bienali’nin küratörleri arasına seçildi14 Eylül 2023 - 03:09
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ortadoğu'nun güncel sanat haritasını tayin eden Sharjah Bienali'ni düzenleyen Sharjah Sanat Vakfı, etkinliğin on altıncısına yön verecek beş kişilik yeni küratöryel ekibini açıkladı. Artforum dergisinde yayınlanan habere göre, takıma, Türkiye ve dünyadaki farklı projeleriyle adını duyuran, çalışmaları New York ve Türkiye arasında devam eden bağımsız küratör Zeynep Öz de seçildi.

Buna göre Natasha Ginwala, Amal Khalaf, Zeynep Öz, Alia Swastika ve Megan Tamati-Quennell'dan oluşan 16'ncı Sharjah Bienali Küratör Kadrosu, Şubat 2025'ten Haziran 2025'e kadar sürecek olan Bienal için, aynı anda hem farklı ve hem de birbiriyle çakışır projeler düzenleyecek.

Küratör Zeynep Öz, konuyla ilgili olarak Milliyet Sanat'a verdiği demeçte "Uzun zamandır çeşitli davetlerle birlikte çalıştığım ve şu ana kadar hep güven ilişkisi içinde bulunduğum bu kurumla yeniden ve uzun soluklu bir proje üzerine çalışacağımız için heyecanlıyım," ifadesini kullanırken, seçilen beş küratör, görsel sanatlar, performans, müzik ve yayıncılık da dahil olmak üzere çok çeşitli disiplinlerde çalışan, farklı geçmişlere sahip yerleşik ve yeni sanatçıları, düzenlenecek yeni bienale davet edecek. Henüz teması açıklanmayan 16'ncı Bienal, Emirlik genelinde çeşitli mekânlarda gerçekleştirilecek. Mekânlar ve katılan sanatçıların tam listesi ise, yakında duyurulacak.

Sharjah Emiri Şeyh Dr. Sultan bin Mohammed Al Qasimi'nin büyük ilgi gösterdiği Sharjah Bienali'nin gelecek küratörlerinden Natasha Ginwala, Colombo'daki Colomboscope'un sanat yönetmeni olarak çalışmalarını sürdürürken, Berlin'deki Gropius Bau'da da yardımcı küratörlük sorumluluğuna devam ediyor. 16'ncı bienalde takıma seçilen Amal Khalaf ise, Londra'daki Cubitt'in Program Direktörü ve Serpentine Galerisi'nin sivil küratörü olarak emek veriyor. Ekibin diğer üyesi Alia Swastika ise, Yogyakarta Bienali Jogja Vakfı'nın direktörlüğünü yaparken, Tamati-Quennell de, yurdu Yeni Zelanda'da yaşatılan modern ve çağdaş Maori ve Yerli sanatının küratörlüğünü yapıyor.

Öte yandan, Sharjah Sanat Vakfı başkanı ve yöneticisi Hoor Al Qasimi ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sharjah Bienali, iradî olarak genişletici ve merkezi olmayan bir yaklaşıma sahip; bu, Bienalin on altıncı edisyonunda bir araya getirdiğimiz beş farklı bakış açısının da yansıttığı bir anlayış," şeklinde görüş bildiriyor ve şunun altını çiziyor: “Bu ileri görüşlü küratörler, çağdaş sanat alanında bilimi ve uygulamayı ilerletmek için durmaksızın çalışıp hem yerel bağlamlar, hem de uluslararası alanlarda derin bir etki yaratıyor. Her küratörün kendi benzersiz yaklaşımı ve bakış açısını ortaya koyduğu 16.Sharjah Bienali bize, onların fikirlerine tanıklık etme fırsatı sunuyor ve çağdaş sanat ile kültürel pratiğin, gerçek anlamda çok sesli bir incelemesiyle sonuçlanıyor.” - MİLLİYET SANAT