Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Van Gogh kız kardeşinin bakımı için 17 eserini satmış

Van Gogh kız kardeşinin bakımı için 17 eserini satmış

Van Gogh kız kardeşinin bakımı için 17 eserini satmış23 Mart 2021 - 12:03
Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un daha önce yayımlanmamış mektuplarında Van Gogh'un küçük kız kardeşi Williemien'in ressamın ölümünden sonra 17 eserini satarak kendi akıl sağlığı tedavisini ödeyebildiği ortaya çıktı.
 
Hollandalı ressam Vincent van Gogh, akıl hastanesinde kaldıktan kısa bir süre sonra intiharla sonuçlanan trajik hayatı boyunca parasız kalmıştı. Ancak önümüzdeki ay yayımlanacak bir kitapta, Van Gogh'un üç kız kardeşinin en küçüğü Williemien'in ressamın ölümünden sonra 17 eserini satatarak kendi akıl sağlığı tedavisini ödeyebildiği ortaya çıktı. The Guardian'da yer alan habere göre Hollandalı sanat tarihçisi Willem-Jan Verlinden'in yeni kitabı "The Van Gogh Sisters", ressamın üç kız kardeşiyle, erkek kardeşi Theo'yla ve ailenin geri kalanlarıyla olan yazışmalarını detaylandırıyor.

Mutsuz bir hayat yaşadı Kitapta İngiltere'de öğretmen asistanı olarak çalışan ve en büyük kız kardeş olan Anna, Theo'ya yazdığı mektupların birinde "Wil'in resmi Vincent'tan aldığını hatırlıyorum. Vincent'ın Wil'in bakımına bu şekilde katkıda bulunabileceğini kim düşünebilirdi?" diye belirtti. Mektuplara göre Willem, 1941 yılındaki ölümüne kadar mutsuz bir hayat yaşadı ve neredeyse 40 yıl boyunca akıl hastanesinde kaldı. Anna bir mektubunda Williemien'in sağlık durumuyla ilgili ise şu cümlelerle anlattı: "Bazen okuduğu tek kitap 'Aurora Leigh' ve geri kalan zamanlarında da hemşireler için dikiş dikiyor. Sabahları verandada oturuyor, kuşları besliyor. Ancak hemşirelerin ona bahçede küçük bir yürüyüş teklifi reddediyor.Her türlü şeyi deniyorum ve iyileşeceğini umuyorum". Ancak Wil'in durumu yıllar geçtikçe daha kötüleşti. Sadece Hollandaca olan ve daha önce hiç basılmamış yüzlerce mektup Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi'nin arşivinde yer alıyor. Müzedeki kıdemli araştırmacı Hans Luijten "Bunlar harika gözlemlerle gerçek bir altın madeni. Yakın gelecekte bunları birer birer yayımlamayı düşünüyoruz" dedi."The Van Gogh Sisters", Hollanda baskısının ardından nisan ayında İngilizce çeviri olarak Thames&Hudson tarafından yayımlanacak. KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Etiketler: Van Gogh