Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Tutuklamalara tepkiler büyüyor

Tutuklamalara tepkiler büyüyor

Tutuklamalara tepkiler büyüyor14 Temmuz 2022 - 09:07
İran’ın Abadan şehrinde çöken inşaatta 40’tan fazla kişinin ölmesini protesto eden halkın, iktidara yönelik yolsuzluk, ihmal suçlamalarına karşı polisin aşırı güç kullanımını eleştirdikleri ve polise silahlarını bırakma çağrısı yaptıkları sosyal medya paylaşımları yüzünden İranlı muhalif yönetmen Muhammed Rasoulof ile yapımcı Mustafa El-Ahmed, geçen cuma günü tutuklanmıştı.

Onların davasını takip eden bir diğer muhalif sinemacı Cafer Panahi de bilgi almak için gittiği savcılıkta pazartesi günü tutuklandı. Tutuklamalara ilk tepki, Berlin Film Festivali’nden geldi. Festivalin direktörleri Mariette Rissenbeek ve Carlo Chatrian, Altın Ayı kazanarak festival tarihinde önemli bir yer tutan sinemacıların tutuklanmasına yönelik tepkilerini, “Şiddete karşı barışçıl çabaları nedeniyle sanatçıların gözaltına alınması şok edici. İranlı yetkililerden, tutuklanan sinemacıların ivedilikle serbest bırakılmalarını istiyoruz” diyerek dile getirdiler.


Cannes ve Venedik Film Festivalleri de İranlı üç sinemacının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Cannes Film Festivali, “Festival, tutuklamaları ve İran’da sanatçılarına karşı açıkça sürmekte olan baskı dalgasını şiddetle kınıyor ve Rasoulof, El-Ahmed ile Panahi’nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyor” açıklaması yaptı. Venedik Film Festivali organizatörleri de “İranlı sinemacıların tutuklandığı haberi karşısında gerçekten dehşete düştüklerini” belirtirken, “İfade özgürlüğünü savundukları için tutuklanan sinemacıların derhal serbest bırakılmasını” talep etti. KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

 

Etiketler: Mustafa El-Ahmed